A virtuális csikk-elnyomás is segíti a leszokást

Azoknál a dohányosoknál, akik a virtuális valóságban elnyomták számítógép szimulálta cigarettájukat, jelentősen csökkent a nikotinfüggőség és tovább maradtak füstmentesek, mint a kontrollcsoport.

2011. február 15., 11:54

Ez derült ki a CyberPsychology and Behaviour c. folyóiratban megjelent tanulmányból, amely egy pszichoszociális kísérlet eredményeit ismertette. Dr. Benoit Girard, a québeci GRAP Foglalkozáspszichológiai Klinikájának kutatója munkatársaival véletlenszerűen osztott két csoportba 91 dohányost egy 12 hetes dohányzásról leszoktató program keretében. Az egyik csoport virtuálisan nyomott el cigarettákat, míg a másik kontrollcsoportként funkcionált. Kiderült, hogy az első csoportban jelentősen csökkent a nikotinfüggőség, a résztvevők tovább maradtak füstmentesek és közülük kevesebben maradtak ki a kísérletből. A hat hónapos felülvizsgálatkor az első csoport 39 százaléka nem dohányzott, szemben a kontrollcsoport 20 százalékával.

„A résztvevők gyakran kimaradnak a kezelési programokból, azonban ez most nem így történt. Már várjuk a következő vizsgálat eredményeit, amikor a módszert másokkal, például a nikotintapasszal fogják összehasonlítani” – mondta el a tanulmány kapcsán a folyóirat főszerkesztője, Dr. Brenda Wiederhold.