A világ első útikönyve és az Auschwitz-per iratai is felkerültek a világemlékezet listájára

2017. november 7. 09:32 - szerző: MTI

Hetvennyolc dokumentum, köztük az első Auschwitz-per iratai, az Indiai-óceánon történt cunami dokumentumai és a Dag Hammarskjöld-gyűjtemény került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet-listájára.

A szervezet illetékes bizottsága négynapos párizsi tanácskozásán szavazott a 78 kultúrtörténeti jelentőségű dokumentum jegyzékbe vételéről. Az egyes országok által jelölt dokumentumok jegyzékbe kerüléséről kétéves folyamat eredményeként dönt a bizottság. A világemlékezet listája olyan fennmaradt dokumentumokat vesz nyilvántartásba, amelyeket érdemesnek ítél a világ népeinek kollektív emlékezetére. Gondoskodnak a listán szereplő dokumentumok megőrzéséről, mert úgy vélik, részei az egyetemes kulturális örökségnek.

Felkerültek a listára az első, 1963–65 közötti frankfurti Auschwitz-per dokumentumai és hangfelvételei, amelyek bizonyították a náci diktatúra alatt üzemeltetett megsemmisítőtáborokban végrehajtott tömeges népirtást. Csehországból Leos Janácek morva zeneszerző archívuma, Svédországból a Dag Hammarskjöld néhai ENSZ-főtitkár életéhez kötődő gyűjtemény került fel a listára. Spanyolország és Portugália közösen jelölte a Santiago de Compostelában lévő Szent Jakab-székesegyházban őrzött Kallixtus-kódexet és több középkori másolatát. A világ első útikönyvének is tartott 12. századi kódex útmutató a zarándokoknak, a Szent Jakab-út leírása, próféciákat és Szent Jakab csodáinak leírását tartalmazza.

Az Egyesült Királyságból többek közt az Orwell-iratok és a William Shakespeare életét végigkövető Shakespeare-iratok kerültek fel a listára, Írországból az 1935 és 1970 közötti folklórgyűjtemény. Ausztráliából a sydney-i kikötőről 140 éve készült felvételek óriás tükörnegatívjait, Izraelből az izraeli népmesegyűjteményt vették fel a listára. Indonézia és Srí Lanka közösen jelölte az Indiai-óceánon történt cunami dokumentumait, Portugália és Kína pedig a Csing-dinasztia (1693–1886) hivatalos makaói dokumentumait.