Hernádi Judit nem mindenkit lát szívesen: A családom egy részét és néhány kollégámat szoktam meginvitálni

Hernádi Judit egy friss interjúban bevallja: nem tartja magát se túlzottan vidám, se túlzottan udvariaskodó embernek.

2024. április 25., 08:37

Szerző:

Hernádi Judit friss interjút adott a Story.hu című oldalnak abból az alkalomból, hogy bemutatták új darabját a Játékszínben. A 68 éves színésznő főszerepet játszik a Rém rendes vendég című vígjátékban.

Hernádi Judit nem egy túlzottan vidám, udvariaskodó személy

Hernádi Judit vígjátékban játszott szerepeiről a legismertebb, illetve sokan a Heti hetesből is emlékeznek rá, és most a legfrissebb darabja is szintén egy komédia. Ezzel kapcsolatban a riporter első kérdése, hogy igaz-e a színésznőre az a sztereotípia, hogy a komikusok-komikák általában egyáltalán nem vidám emberek a magánéletükben. Hernádi Judit így válaszol:

„Ez így van. Ez rám is igaz. Igen. Helyes meglátás. Nincs is mit hozzáfűzni.”

A darab témája egy vendégség, és Hernádi Judit így beszél önmagáról, mint háziasszonyról. Úgy tűnik, nem szokott tömegeket megvendégelni az otthonában:

„Szoktam is vendégeket fogadni, és egész tűrhetőeket, sőt néha még jókat is főzök. Szeretem azt a pár embert, akit meg szoktam hívni. Nincsenek túl sokan, ez tény. A családom egy bizonyos részét és néhány kollégámat szoktam meginvitálni magamhoz.”

Szintén a darab kapcsán a politikai korrektség is szóba kerül az interjúban. Arról a jelenségről van szó, hogy amíg a közbeszédet évszázadokig átitatta a szexizmus, a xenofóbia, a homofóbia stb., addig manapság sokan próbálják kerülni az ilyen kifejezéseket, hogy nehogy olyat találjanak mondani, ami egy kisebbség vagy csoport számára esetleg bántó lehet.

„Most ez van a világban, hogy mindenki nagyon píszí, nagyon ügyel rá, hogy mit mond, mit nem. Én nem vagyok ilyen. Rám ez egyáltalán nem jellemző. Egyszerűen nekem nem jutott el a tudatomig, hogy ilyennek kellene lennie. Nem is merült fel bennem soha. Az, hogy néhány embert esetleg ne bántsak meg nagyon, néha bennem van, de bevallom, néha még ez sem. Kevés emberre vigyázok igazán magam körül, ez az igazság”

– áll elő Hernádi Judit a nap legboomerebb gondolatmenetével.

Hernádi Judit és a haladás

Emlékezetes azonban, hogy Hernádi Judit például a #FreeSZFE és a #metoo mozgalmak kapcsán azt érzékeltette, hogy mégiscsak úgy érzi, hogy a fiatalok jó irányba próbálják vinni a dolgokat. A 168.hu-nak nyilatkozva mondta a következőket:

„látom, hogy a jövő a fiataloknál biztos kezekben lesz. Ez egy nagy váltás, amiben vagyunk, és sok határt újra kell még definiálni. [...] Itt van például ez a #metoo. Azt sem lehet, hogy az embert kihasználják a művészet zászlaja alatt, de teljesen steril környezetben sem marad meg semmi, főleg nem az érzelmekkel átitatott művészet. Egyszerűen új szabályok kellenek. Mikor ez az egész kipattant, először azt mondtam, hogy nem, velem ilyen nem történt, mert máshogy gondolkodtam a helyzetekről, magamról, a körülményekről. Majd, mikor mélyebben végiggondoltam, rájöttem, hogy de igen, velem is megtörtént, viszont a mi korosztályunk más volt. Ez nálunk így ment, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy másnak is el kell tűrni. Nem kell! De az új határok kialakítása a fiatalok dolga lesz.”

(Kiemelt kép: 168.hu/Dimény András)