Tudja, mi volt Fodor Zsóka eredeti foglalkozása? Érettségi helyett rögtön dolgozni ment

A Barátok közt Magdi anyusaként is ismert Fodor Zsóka kénytelen volt nagyon fiatalon dolgozni menni, több állást is elvállalt, mire végül érettségi nélkül felvették a színművészetire.

2024. április 25., 11:03

Szerző:

Fodor Zsóka az eheti hot! magazinban lebilincselő interjút ad gyermekkoráról és házasságairól. A címlapon az az idézet szerepel tőle, hogy „valahogy vonzom a piásokat”, de volt férje alkoholbetegségén kívül még rengeteg érdekeset mesél fiatalkoráról.

Maga Fodor Zsóka kétszer vált, de az ő saját szülei is elváltak még az ötvenes években. Erről az időszakról a 81 éves színésznő így mesél:

„Világszép apukám tetszett a nőknek, és ő ezt sajnos ki is használta. Anyu remek háziasszony volt, jó anya és jó feleség, csak nem elégítette ki apám minden »titkos« vágyát... Apám huszonnégy év után szeretett bele a kolléganőjébe, aki miatt elvált. Eleinte albérletről albérletre költöztünk hármasban. A mostohámat utáltam, pedig Borika rendes nő volt: ő tanított meg mosni, vasalni, főzni. Szeretetlenül telt a gyerekkorom: sem az apám, sem a felesége soha nem kérdezték meg, hogy vagyok, mi volt az iskolában. Szerettek engem, csak a saját életük került előtérbe. Tizennégy voltam, amikor végre lakást kaptak, én meg visszaköltöztem anyuhoz, és rögtön elmentem dolgozni.”

Ezért volt, hogy Fodor Zsóka végül az érettségit sosem szerezte meg, mivel már rendkívül fiatalon el kellett kezdenie dolgozni.

Így beszél az első állásairól – mindez még az ötvenes évek második felében volt:

„Voltam segédmunkás, díjbeszedő, a Corvin áruházban eladó, fodrászatban fejmosó, de mindig tudtam, hogy nem ez lesz az én utam! Már hatévesen színész akartam lenni, később sorra nyertem a szavalóversenyeket. Apám beíratott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, talán mert furdalta a lelkiismeret. Imádtam a művészeti tanórákat, ezért sem volt meglepő, amikor bejelentettem anyunak, hogy felvételizem a Színművészetire.”

Fodor Zsókának az első felvételi nem sikerült, de másodjára sikerrel járt, mivel ekkor még nem volt követelmény az érettségi a Színház- és Filmművészeti Főiskolához, ami ugye ekkor még nem is volt egyetem. Bár Fodor Zsóka tősgyökeres pesti, a pályája nagy részében vidéki színházakban játszott, többek között Békéscsabán és Szegeden. És ha már az állásairól van szó, említésre méltó az is, hogy a hatvanas években egy évig tévébemondóként is dolgozott az MTV-nél.

És hogy idézzünk egy rövidet arról is, amit Fodor Zsóka aztán a házasságairól mesél:

„Amikor az első férjem – akit az Irodalmi Színpadon ismertem meg – még csak udvarolt, jó humorú anyám azt mondta rá: »Menj hozzá, lányom: első férjnek jó lesz!« János szeretnivaló ember volt, viszont nem volt benne semmi ambíció. Nyolc hónap után váltunk el, barátságban; tudtuk, hogy nem közös az utunk. A második férjem tündéri ember és tehetséges színművész volt, de az alkohol rabja. Bár akkor is aranyos volt, ha ivott, egy idő után emiatt mégsem akartam vele élni, így ennek is vége lett. Később is volt erősen italozó udvarlóm – én valahogy vonzom a piásokat!”

(Kiemelt kép: RTL/Sajtóklub/...a szomszéd tehene)