Várható volt: európai per lesz a nyugdíjállamosításból

Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, és a strasbourgi bíróságnál keresnek jogorvoslatot az újabb nyugdíjállamosítás ellen. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy az ez év elején magán-nyugdíjpénztári tagságot választó 102 ezer ember akarata és a korábbi kormányzati ígéretek ellenére továbbra is minden munkavállaló nyugdíjjáruléka az állami nyugdíjrendszerbe áramoljon.

2011. december 21., 19:16

A döntés ellen nemcsak nemzetközi pert indít a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), hanem tiltakozásul az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttat az Európai Parlamenthez.

Székely Tamás, a VDSZ ágazati elnöke a szakszervezet közleményében kiemelte: azért kérnek nemzetközi jogorvoslatot, mert a kormány tervezett intézkedései a jövőben egyenesen megtiltják a magánkasszákba való befizetéseket, ami az utolsó döfést adja a magánpénztári rendszernek, valamint az állami nyugdíjszférába korábban vissza nem lépett tagoknak - írja az

Index.

A közlemény szerint VDSZ „a magánkasszák totális szétverését félelemkeltő, hatalomfitogtató intézkedésnek tartja”. A perközösség létrehozásához e-mailben várja azoknak a jelentkezését, akik „nem tűrik lehajtott fejjel, hogy a kormány államosítsa a pénzüket”.

Székely szerint tűrhetetlen, hogy a kormány a magánbefizetésekből próbálja tehermentesíti a 2012-es költségvetést, sőt a jövőben magánszemélyeknek egyenesen megtiltaná az állami rendszeren kívüli befizetéseket, holott a magánpénztárak jelenleg még a nyugdíjrendszer részét képezik.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.