Újabb fontos élelmiszerünk drágulhat

A baromfisok kénytelenek voltak máris árat emelni, de ez csak a kezdet: tavasszal negyedével is többet kell majd adni a csirkéért, pulykáért. A Baromfi Termék Tanács ma egyeztet az agrárkormányzattal az ágazat megmentéséről. Az elszabadult takarmány- és energiaárak ellehetetlenítik az ágazatot.

2011. március 11., 05:26

A sertésállomány vészes csökkenése után a baromfi termelők közül is egyre többen hagyhatnak fel a gazdálkodással. Tavaszra akár 20-25 százalékos áremelkedésre is számítani lehet a dráguló takarmány és energia miatt. A baromfisok 10-12 százalékos átadási ár növekedésben egyeztek meg a kereskedőkkel, de ez lehet még magasabb is.

A termelők ugyanis már képtelenek lenyelni a folyamatosan növekvő önköltség okozta többlet terheket. Most arra sem lehet számítani, hogy az olcsóbb lengyel csirke féken tartja a hazai kiskereskedelmi árakat, mert ott is visszaesett a baromfitartási kedv, 25 százalékkal csökkent az állomány és kínálati helyett keresleti piac alakult ki - írta a

hvg.hu.

Élő súlyban számolva a csirke felvásárlási ára kilónként 240-250 forint, miközben az önköltség átlagosan 260 forint - nyilatkozta a Népszavának Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A BTT elnöke szerint az agrártárcával való egyeztetés egyik legfontosabb lépése, hogy fizessék ki a hónap végéig a gazdáknak tavalyról járó állatjóléti támogatásokat. Ez egyébként a sertéstartóknak összességében 6, a baromfisoknak 4 milliárd forintot jelentene. Számítanak arra a 15 milliárd forintos állami forgóeszközhitel-csomagra is, amelyet elsősorban az állattenyésztőknek juttatna a kormányzat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.