Orbán, a búsképű lovag és hű fegyverhordozója, Matolcsy

A magyar kormányfőnek lassan, de biztosan be kell ismernie, hogy egy szabad ország szabadságharca eleve kudarcra van ítélve – írja Magyarországgal foglalkozó vezércikkében a Wirtschaftsblatt. Az osztrák gazdasági napilap szerint egy esetleges IMF-megállapodás után Orbán és Matolcsy számára nem marad más hátra, mint hogy felvegyék a kesztyűt az igazi ellenséggel, a magas államadóssággal és a visszaeséssel szemben.

2012. augusztus 30., 09:00

Több mint két éve folytatja „gazdasági szabadságharcát” Orbán Viktor a partnerek ellen, Washingtontól, Bécsen át, Brüsszelig. Ám igazából szélmalomharcot vív. Jóllehet jó ismerői szerint belpolitikai zseni, de a gazdaság a legcsekélyebb mértékben sem érdekli, szóval lassan, de biztosan be kell ismernie, hogy egy szabad ország szabadságharca eleve kudarcra van ítélve. Hiszen ősszel hitelmegállapodást akar kötni a Valutaalappal, a zsarolók bandájával és a gyarmatosítókkal, ahogy a kormánypárt képviselői és a Fideszhez közeli orgánumok nevezik az IMF-et – írja a Wirtschaftsblatt. Orbán, a búsképű lovag és hű fegyverhordozója, Matolcsy számára akkor nem marad más hátra, mint hogy felvegyék a kesztyűt az igazi ellenséggel, a magas államadóssággal és a visszaeséssel szemben.

A jövő évi költségvetés tervezete ugyanis nem fog tetszeni a Valutaalapnak. Abban ugyanis 1,7 milliárd eurónyi bevétel a külföldi nagyvállalatok különadójából származna, miközben a közszolgálat 700 ezer állásából egyetlenegyet sem szüntetnének meg. A hiánycél is igen nagyra törő, főleg mivel az összeállítás 1,6 %-kal nagyobb GDP-vel számol. Magyarország jelenleg recesszióban van, miután a plusz terhekkel sújtott külföldi konszerneknek nincs nagy kedvük beruházni. Az IMF ugyanakkor sok kicsi, ám érezhető gazdaságpolitikai beavatkozást fog sürgetni a kölcsönért cserében.

A takarékosság nem lesz olyan kemény, mint a görögöknél, de fájni fog. Még a miniszterelnöknek is, aki számára nem marad sok pénz a kasszában, hogy megédesítse a választások előtti időszakot. Igaz, az ilyen ajándékok nem okvetlenül szükségesek – Orbán kreatív választási törvénye szavatolja pártjának a kétharmados többséget, neki magának pedig a kormányfői tisztséget, életfogytiglan – ám fokozódnak majd a szociális feszültségek. Csak emlékeztetőül: akárcsak Athénban, Budapesten is már benn ülnek a szélsőjobboldaliak a Parlamentben.

Aki be akar fektetni a magyaroknál, jobb, ha az IMF-egyezmény után is közvetett utat választ. Akik szeretik a kockázatot, azoknak a magyar részvények, illetve kötvények is jó ötletnek tűnnek. Vagy válasszák a takarékbetétet: az Erste Magyarország az euróra 4 %-ot ad.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).