Ők nyaraltak az Azori-szigeteken, a megyék fizettek

A Blikk megszerezte az Azori-szigetekre utazó kormánypárti politikusok névsorát, akik az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésének apropóján tölthettek el néhány kellemes napot az atlanti-óceáni üdülőhelyen november végén.

2011. december 8., 13:33

A lista legnagyobb érdekessége, hogy olyan megyékből is utaztak elnökök, akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna ott, mivel megyéjük nem tagja a szervezetnek. A tagság ugyanis önkéntes, és fizetni kell érte, ezért nem minden megye tagja az Európai Régiók Gyűlésének.

Ennek ellenére Kovács Ferenc Vas megyei és Becsó Zsolt Nógrád megyei elnök, valamint Nagy Kálmán Zala megyei és Kovács Norbert Veszprém megyei alelnök is részt vett a luxuskonferencián. A fideszes politikusok azt állították, hogy a Borsod megyei elnök, Mengyi Roland páneurópai romastratégiája miatt utaztak ennyien több mint 4 ezer kilométert.


- A közgyűlésen fogadták el a Páneurópai Roma Stratégiát, amelyet mi kezdeményeztünk és terjesztettünk elő – mondta a politikus.

Azonban a szervezet honlapján semmilyen nyomát nem találni, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoztak volna az Azori-szigeteken. A

Blikkérdeklődött a szervezet strasbourgi titkárságán is, de nem kaptak választ. Gémesi György, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnöke egy televíziós interjúban egyenesen azt mondta, hogy nem is létezik ilyen stratégia.

A hét végén került nyilvánosságra, hogy tizenkét fideszes megyei elnök az Azori-szigeteken ülésezett a megyei önkormányzatok költségén, noha több érintett megye még a fűtés- és áramszámláit sem tudta fizetni iskoláiban. A megyék 187 milliárd forintos adósságát pedig csak pár héttel korábban vállalta át az állam. Az utazást Lázár János fideszes frakcióvezető is rosszallotta. Végül az utazó politikusok vállalták, hogy az utazás költségeit megtérítik: gyermekvédelmi célokra fizetnek be fejenként negyedmillió forintot. Hogy ki és miként ellenőrzi majd a befizetéseket, egyelőre kérdés.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.