Mérgező anyagot találtak az ostyában, azonnal levették a polcokról

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét egyes gyártási tételeit túl magas fuzárium méreg tartalom miatt - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség.

2011. április 7., 13:34

A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.

Ziegler Péter, a Ziegler Ostya Bt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az általuk használt magyar lisztnek volt a megengedettnél magasabb a Don-toxin tartalma; az ebből készült termékeket visszahívták, a gyártáshoz lengyel lisztet importálnak. A történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma - írt a a

hvg.hu.

Március elején egy németországi hatósági vizsgálat derítette ki a megengedettnél nagyobb Don-toxin tartalmat a sajtos tallér vizsgálatakor; akkor a cég leállította e termék gyártását és mindet vissza is hívta Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Magyarországról is - közölte. Hozzátette: rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel importlisztet használ a gyártáshoz - közölte, hozzátéve: próbálják a malom felé érvényesíteni az okozott kárt. A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, kevesebb bennük a liszt.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.