Matolcsy legújabb ingatlanvásárlása

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Matolcsy György vezette jegybank továbbra is számolatlanul költheti a közpénzt luxusingatlanokra, eközben a kórházak és iskolák működése veszélyben van.

2015. augusztus 11., 16:10

A jegybankelnök költekezéséhez az MNB – fideszes és jobbikos delegáltakkal feltöltött – felügyelőbizottsága asszisztál, közölte Varju László, a DK alelnöke azután, hogy kiderült, az egyik MNB-hez tartozó alapítvány két legfrissebb szerzeménye összesen 2,3 milliárd forintba került. „A vásárlásnak pedig egy ismeretlen tulajdoni hátterű offshore cég örülhetett igazán” – írta a DK.

Varju László szerint Matolcsy Györgyöt láthatóan nem zavarja a Brüsszelben ellene folytatott vizsgálat, ami kifejezetten az MNB átláthatatlan ügyleteinek felderítésére irányul.

Az MNB-s alapítvány mostani luxusingatlan-vásárlásának költsége önmagában fedezné a magyarországi iskolák 60 napnál régebbi közműtartozásait – hívta fel a figyelmet a DK alelnöke.

Közleményében kiemelte: a 2,3 milliárdos offshore-biznisz már csak azért is különösen érdekes, mert „nem ismerni az üzlet haszonélvezőit, miközben tudjuk, hogy számos fideszes prominens érdekelt offshore cégekben Andy Vajnától Garancsi Istvánig”.

A Demokratikus Koalíció azt követeli a jegybanktól, hogy Matolcsy György hozza nyilvánosságra, kik állnak a szóban forgó offshore-cég mögött. A DK reméli, hogy az Európai Bizottság már folyamatban lévő vizsgálata erre is kiterjed majd. A párt szerint ugyanis a magyar ügyészség mindent elnéz Matolcsynak a hamis vagyonnyilatkozattól a végigasszisztált brókerbotrányig.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.