Megint drágább lett a bevásárlás

Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a bevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem – írja a Privátbankár.

2024. április 11., 09:06

Szerző:

Kedvező inflációs adatok ide vagy oda, megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban két évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most inkább már 35 ezerbe kerül a bevásárlás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.

Ahogy tizenhét éve minden egyes hónapban, a Privátbankár most is végigjárt három hazai hipermarket egy-egy egységét, hogy az Árkosár-felmérés keretében megvizsgálják, hogyan alakul a családi nagybevásárlás ára. Ehhez a kezdetek óta változatlan, 30 termékből álló minta-élelmiszerkosaras bevásárlólistát használnak.

Április 3-án egy-egy Auchan-, Interspar- és Tesco-üzletet látogattunk meg, az eredményeket ezúttal is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos inflációs adatközlése előtt egy nappal tesszük közzé. Az eredmények alapján elmondhatjuk: az egy évvel ezelőtti áraknál továbbra is alacsonyabbak valamivel a mostaniak, de havi szinten ismét áremelkedést mértünk. Az idei év első négy hónapjából három esetben is drágább lett az Árkosár az előző havinál; érdemes az alábbi grafikont felidézni lelki szemeink előtt, amikor azt halljuk, hogy megfékezték, lebirkózták, legyőzték az inflációt - a családi nagybevásárlás 9 ezer forinttal többe kerül, mint két évvel ezelőtt, és ahogy a 6 hónapos mozgóátlag is mutatja, némi korrekció után a korábbi hosszú éveken át megszokott tempóban felfelé araszolgatnak az árak:

Újra drágult a bevásárlás az előző hónaphoz képest

Az előző hónaphoz képest áprilisra éppen 1 százalékkal drágább lett a nagybevásárlás - a három hipermarket átlaga alapján 336 forinttal többe kerül ugyanaz a 30 élelmiszer, mint márciusban. Mindhárom vizsgált áruházban mértünk némi havi áremelkedést: a Tescóban 0,2, az Intersparban és az Auchanban 1-1 százalék fölöttit.

Az 1 százalékos átlagos havi áremelkedés eredményeként 34 828 forint lett a Privátbankár Árkosár áprilisi ellenértéke.

(Kép forrása: Unsplash)

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).