Az Adidas visszatér Németországba – de robotokkal fog dolgoztatni

2017-ben Németországban nyitja meg az Adidas sportszergyártó cégcsoport az első olyan üzemét, amelyben a cipőket kizárólag robotok állítják elő.

2016. május 25., 15:26

A vállalat több mint húsz éve telepítette ki tevékenységét Németországból az olcsóbb munkaerővel rendelkező Ázsiába, ahol a mai napig nagyrészt kézzel készítik a sportcipőket.

A németországi Ansbachban épülő új, 4600 négyzetméteres üzemet egyelőre csak a sajtó előtt nyitották meg, de jövőre már itt készülnek a cipők teljesen automatizált munkafolyamatban.

Az Adidas tervei szerint az első ötszáz pár tesztcipő 2016 harmadik negyedévében kerül le a gyártósorról, az üzem 2017-ben kezd teljes kapacitással működni, majd még abban az évben az Egyesült Államokban is nyitnak egy hasonló gyáregységet.

A cél a teljes automatizáció, habár az Adidas vezérigazgatója, Herbert Hainer azt mondta, ezek a robotgyárak fokozatosan fogják kiváltani az ázsiai alvállalkozókat, ahol jelenleg egymillió embernek adnak munkát. A cég távlati tervei között nagy-britanniai és franciaországi automatizált üzem felépítése is szerepel.

A cég tájékoztatása szerint a cipők árát az automatizáció egyelőre nem érinti, ugyanolyan áron kerülnek forgalomba, mint az ázsiai országokban készített darabok.

Jelenleg az Adidas fő versenytársa, a Nike is hasonló, robotizált üzem kifejlesztésén fáradozik.

(

The Guardian)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.