Amerikában is forgalmazható az új fogamzásgátló

Amerikai forgalmazási engedélyt kapott a Richter és Teva gyógyszergyár közös fejlesztésű sürgősségi fogamzásgátlója - közölte a Richter Gedeon Nyrt. az MTI-vel hétfőn.

2009. július 13., 10:51

A sürgősségi tablettát a Richter Gedeon Nyrt. a Teva Pharmaceuticals Ltd-vel együttműködve késztermék formájában fejlesztette ki. A Richter által gyártott készítmény forgalmazására a Tevának Észak-Amerikában kizárólagos joga van.

A Richter a levonorgestrel hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátlóját már számos piacon forgalomba hozta, például Magyarországon, a FÁK tagköztársaságokban és az Európai Unió több országában.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: az Egyesült Államokban forgalomba hozandó készítmény újdonsága, hogy egyszeri adagolású tabletta bevételével biztosít lehetőséget a nem kívánt terhesség megelőzésére, míg az eddig forgalmazott hasonló termékből két tablettát kellett bevenni.

A termék forgalmazásából várható bevételt - amelyből a Richter és a Teva is részesül - Beke Zsuzsa egyelőre nem kívánta megbecsülni. Hozzátette, hogy a gyógyszer korábbi változatának tavalyi éves forgalma 120 millió dollár volt

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.