A Volkswagen teljes tulajdonba veszi a Porsche autógyárat

A Volkswagen konszern a német Der Spiegel hírmagazin értesülése szerint még az idén teljes tulajdonba veszi a Porsche autógyárat.

2012. január 23., 11:15

A Volkswagen szóvivője a dpa hírügynökség kérdésére a tulajdonba vétel tervezett menetrendjéről nem nyilatkozott, megerősítette viszont, hogy a Volkswagen "a tranzakció lehető leggyorsabb lezárására törekedett mindig is". A Volkswagen jelenleg a Porsche részvényeinek 49,9 százalékával rendelkezik, a fennmaradó 50,1 százalékot pedig 3,9 milliárd euróért vásárolhatná meg. A pakett átvétele viszont csak 2014-től mentesülne adófizetési kötelezettség alól, addig mintegy egymilliárd eurós adó terhelné a tranzakciót.

A Spiegel magazin hétfői számában megjelenő cikk arról számol be, hogy pénzügyi szakértők megoldást találtak a Porsche részvénypakett átvételi tranzakcióját terhelő adó csökkentésére. Eszerint a részesedést nem a Volkswagen, hanem egy, a célra létesített holding vásárolná meg.

A Spiegel szerint emellett sikerült megoldást találni a teljes tulajdonba vételt akadályozó másik vitás kérdésre, a Porsche önállóságának megőrzésére is. Egy kiegészítő szerződésben a Volkswagen Uwe Hücknek, a Porsche üzemi tanácsa elnökének felügyelőbizottsági felvételével garantálná a sportkocsikat gyártó vállalat érdekeinek képviseletét, illetve beruházási- és modellpolitikájának a függetlenségét.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).