Hullákon keresték meg a mellékest Budapesten a boncmesterek

Boncmesterek ellen emeltek vádat Budapesten. Milliókat kereshettek a hullákon. 

2024. április 20., 11:21

Szerző:

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat Budapesten három boncmester, egy segédboncmester és egy adminisztrátor ellen vesztegetés elfogadása miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel. A vádirat szerint egy 33 éves férfi egy budapesti orvostani intézetben boncmesteri szakképzettséggel dolgozott, ahol többek között a halottak beérkezésével és kiadásával kapcsolatos adminisztráció, a temetkezési vállalatokkal és hozzátartozókkal való kapcsolattartás, valamint a tárolási-hűtési díj beszedése, arról számla kiállítása volt a feladata – írja a Népszava.

Az egyik halottkezelő lakásán két millió forintot foglalt le a rendőrség Budapesten 

A férfinak különböző temetkezési vállalkozók rendszeresen ígértek és adtak korrupciós pénzt azért, hogy az elhunytak hozzátartozóit hozzájuk irányítsa, illetve olyan egyéb kérések teljesítésért, mint a soron kívüli boncolás elintézése és a holttestek tárolási díjáról valótlan összegű számlák kiállítása. Az egyik ilyen vállalkozó hasonló módon jogtalan előnyt ígért további 4, másik kórházban dolgozó egészségügyi alkalmazottnak, 3 férfinak – 2 boncmesternek és egy segédboncmesternek – valamint egy adminisztrátorként dolgozó nőnek is – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség. A korrupciós cselekményeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat észlelte és derítette fel. A Fővárosi Főügyészség az egészségügyi alkalmazottakat vesztegetés elfogadásával – kettejüket több rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett alakzattal – vádolja. A főügyészség börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, és foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi – beosztását kihasználva – egy temetkezési vállalkozónak a hivatalos díjnál alacsonyabb összegeket számlázott ki az elhunytakkal kapcsolatos szolgáltatásokért. A 30 éves férfit a BRFK nyomozói 2021. szeptember 20-án állították elő, és vesztegetés elfogadása bűntett miatt hallgatták ki. A gyanúsított lakásán mintegy kétmillió forintot foglaltak le – írja a police.hu. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MAXIME GRUSS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.