Új színházi premierre készül Kulka János

2019. január 23., 09:14

Szerző:

A színész Csehov Cseresznyéskert című darabjában lesz látható, a színpadi próbák hamarosan elkezdődnek.

Fotó: Merész Márton

Soós Attila rendező a Blikknek azt mondta, eddig az olvasó- és elemzőpróbák zajlottak, vagyis a szereplők egy asztalnál ülve beszélték a darabról. – Jánossal előzetesen felmértük a helyzetet, hogy mit és hogyan tud megcsinálni. Azt gondolom, minden megvan benne ahhoz, hogy csodálatos legyen a játéka. Arról nem is beszélve, hogy milyen nyugodt és derűs. Jelenléte sok erőt ad a társulat tagjainak - mondta Soós a lapnak a darabról, melynek premierje márciusban lesz.

Kulka Jánost 2016. április 12-én stroke-ot kapott, mentővel vitték az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, hogy életmentő műtétet hajtsanak rajta végre. Felébredve eleinte csak a bal karja mozdult és csak a szemével tudott kommunikálni, a folyamatos fejlődés ellenére most is afáziában – az organikus agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavarban – szenved. Első interjúját a Klubrádiónak adta, a leiratát a 168 Óra közölte. Két és fél év kényszerű kihagyás után először a Trafóban lép újra színpadra, Móricz Zsigmond Árvácskájában lehet majd látni. A darabot Ördög Tamás rendezi a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoporttal, január 30-án mutatják be. A színpad mellett egy televíziós reklámban is szerepelni fog.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.