Szakcsiék

Legjobban azt szeretem az efféle estekben, hogy a muzsikusok ennyire szeretik, amit csinálnak.

2012. március 30., 14:58

Minden jól sikerült együtt muzsikálásnál így van ez persze, kamarazenélésnél és szimfonikusoknál, de a dzsesszegyütteseknél talán a szokásosnál is jobban. Hiszen itt a közös muzsikálást szólók egész sora töri meg és ritmizálja, az élményt éppen az egyéniségek egymásnak feszülése és közös munkája – meg e kettő különös egyensúlya – adja. Alkalmi felállások esetén még azt a küzdelmet és végigkövethetjük, ahogy ez az egyensúly (folytonos felbomlások és újjáalakulások révén) megszületik.


Ezúttal a Szakcsi World Jazz Projekt mutatta be ennek a küzdelemnek egy különleges szépségű alfaját a Művészetek Palotájában. Szakcsi nemzetközi gárdája ezúttal tényleg csupa világsztárból állott, még a dobos, Terry Lyne Carrington (akit tavaly nem véletlenül választottak az év legjobbjának) is megmutatta – egyetlen fantasztikus szóló erejééig –, mit tud, miközben érzékenyen szolgálta a többieket, Szakcsit, Tony Lakatost, Anthony Coxot, Amit Chatterjeet és nem utolsósorban Ikhlaq Husseint, a világ egyik legnépszerűbb szitárjátékosát, akinek fantasztikus tudását a magyar közönség néhány éve már megismerhette, s most a közös zenélésből is elmélyülten vette ki a részét.

Világválogatott játszott tehát világszínvonalon a világ minden részéből gyűjtött és persze egyénileg feldolgozott cigány zenét.

Emlékezetes este volt.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.