Kórrajzok a hatalomról

2013. január 24., 13:32

Az újságírás a napi aktualitások műfaja: a tegnapi hír már érdektelen, az egy hetes cikk poros, szinte senki nem emlékszik rá. Lássuk be: a feledésnek dolgozunk. Épp ezért különös öröm, ha némelyik írásunk mégis maradandó a nyomot hagy.

Majd egy éve annak, hogy „Kórrajzok a hatalomról” címmel cikket írtunk a hazai politikai karikatúra múltjáról és jelenéről. Bemutattunk a vizuális közéleti humor három nagymesterét. Pápai Gábor vitriolos grafikáit a Népszava címlapjáról, és saját blogjáról ismerheti a közönség. Marabu a Népszabadság, a HVG és a Hócipő olvasóit szórakoztatja bájos, esetlen figuráival. Tanai-Toguro Gyula egyik szervezője volt a „Visszakézből Kerényinek” kiállításnak, amely az új állami kurzusfestészet ellen tiltakozott. Közéleti karikatúrái a közösségi hálón mémként osztódnak.

Cikkünk megjelenése után a három művész közös tárlaton is bemutatkozott nagy sikerrel. Most pedig úgy döntöttek: újabb társadalmi korrajzokkal jelentkeznek.

Nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a mai magyar közélet kezd annyira abszurddá válni, hogy már görbe tükör nélkül is sokszor csak röhögni lehet rajta. Nehéz karikatúrát rajzolni olyan közszereplőkről, akik önmaguk paródiái: dölyfös paprikajancsik. S már a mosolyunk is egyre keserűbb, mert a demokrácia szétverése, milliók nyomora nem éppen kacagtató téma.

Például Tanai egyik képe a háborús éhínséget idézi, amikor jegyrendszerre lehetett élelmiszereket kapni. A grafikus az eredeti 1944-es „közellátási szelvényívet” fideszes választási plakáttá rajzolta át, s ráírta: „IGEN...MEGCSINÁLTUK!!! Kiszámítható, stabil Magyarország”. A plakát dátumozása: „Érvényes 2014 júniusig.”


Pápai Gábor erősen maró „vegyrajzán” Orbán Viktor az azerbajdzsáni „baltás párt” főelvtársával pacsizik, miközben transzparensen hirdetik: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Az a párt foglalt.”


Marabu negédesebben élcelődik. Az egyik művén vaskos, szív alakú kötet, mintha mézeskalácsból lenne. A tetejére cukormázzal kanyarítva: „A magyar történelem javított kiadása”. Ezt az édes-mézes történelemkönyvet Hoffmann Rózsa és Kerényi Imre is megirigyelhetné.


A karikatúra mindig is ellenzéki műfaj volt, s ma is a civil ellenállás vizuális nyelve. A szólásszabadságot lehet korlátozni, a rajzok vitrioltartalmát nem. És a nevetés fegyverével szemben még a folyton hadban álló hatalom is védetlen.

PÁPAI-MARABU-TOGURO kiállítása 2012. január 25-én, pénteken délután 17 órakor nyílik a Dongó Caféban, Budapest, Katona József utca 35. A tárlat február 20-ig látogatható.


Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.