Vízágyú és könnygáz is előkerült Párizsban, amikor Macron ellen tüntetőkkel csapott össze a rendőrség

2018. december 1., 20:29

Szerző:

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták a rendőrök az üzemanyag árának emelése ellen demonstrálókat Párizs központjában – adta hírül a kétségtelenül boldog MTI.

A tüntetők festékkel, kövekkel dobálták meg a rendőröket, ráadásul át akarták törni a kordont, ekkor kezdődtek az összetűzések.

Már reggel hatkor lezárták a hatóságok a párizsi Champs Elysees-t a forgalom elől erőszakos tüntetésektől tartva. Az üzletek és éttermek tulajdonosai bedeszkázták a kirakatokat. Hamarosan megjelentek a sárga mellényes demonstrálók.

A tüntetők a Champs Elysees sugárúton vonultak végig, és egy részük – a belügyminisztérium szerint mintegy 1500 ember – a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. 

A könnygázzal borított téren egész délelőtt folytatódtak az összecsapások több száz szélsőséges és a rendőrök között, miközben a biztosított Champs-Élysées-n békés volt a tüntetők felvonulása. Az egyik tudósítás arról szólt, egy férfi ruháján feliratok hirdették, hogy tolvajbandának tartja a csak Jupiterként emlegetett Emmanuel Macron elnök körét.

– Az európaiakat és a franciákat fokozatosan kimerítik az adókkal, de nekünk elegünk van. Nemrég volt az arab tavasz, most jön az európai tél – mondta az egyik tüntető.

A demonstrálók barikádokat emeltek a kordonokból, amikor pedig a dobálózás megkezdődött, a rendőrség elővette a könnygázt. Az egyenruhások hamarosan bevetették a vízágyút is, a demonstrálók rögtönzött pajzsokkal védték magukat, és kövekkel, festékkel dobálták a rendőröket. A rendőrökre támadó tüntetők közül sokan fekete csuklyát és álarcot viseltek, és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t énekelték. 

A Diadalív környéke csatatérré változott, az első összecsapás után a rohamrendőrök hatvan embert őrizetbe vettek. A rendőrség később már 122 őrizetbe vételről tájékoztatott, estére 194-re emelkedett ez a szám. A nem végleges adat már délben meghaladta az előző szombati, szintén erőszakos párizsi megmozduláson előállított szélsőségesek számát.

A Diadalívre A sárgamellényesek győzni fognak" feliratot, az Operaházra "Macron = XVI. Lajos" feliratot festettek.

Szélsőséges tüntetők csapnak össze a rendőrséggel Párizsban – lerombolták a fél várost
Fotó: Time-videó

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere mély felháborodásának adott hangot az erőszak miatt. „Hazánk óriási válsággal szembesül, ami csak párbeszéddel oldható meg. Minél előbb meg kell találni az ehhez vezető utat” – írta a városvezető a Twitteren.

Marine le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) elnöke azt kérte a tüntetőktől a Twitteren, hogy „hagyják el a helyszíneket, hogy a rendőrök be tudjanak avatkozni és véget tudjanak vetni a zavargásoknak”. Az ellenzéki vezető azt kérte Emmanuel Macrontól, hogy fogadja valamennyi ellenzéki párt vezetőjét, miután hazatért a G20-ak csúcstalálkozójáról Buenos Airesből.

A rendőrség tájékoztatása szerint eddig 80-an sérültek meg a zavargásokban, köztük 14 rendőr. Országszerte ugyanakkor békés tüntetésekről érkeztek hírek: kora délutánig mindegy 75 ezren vonultak az utcákra, közülük 5500-an a fővárosban tiltakoztak. A november 17-i első országos tiltakozáson 282 ezren, múlt szombaton 106 ezren tüntettek, közülük 8 ezren Párizsban a rendőrség szerint. 

A megmozdulás ellentmondása, hogy miközben hétről hétre egyre kevesebb a békés tiltakozó, és radikalizálódnak a Párizsban tüntetők, a közvélemény az MTI szerint egyre nagyobb mértékben támogatja a sárgamellényeseket, a felmérések szerint 75 és 84 százalék közötti a francia társadalomban a szimpatizánsok aránya.

A sárgamellényesek november közepe óta tartanak demonstrációkat Párizsban és országszerte is az utakon, tiltakozásul az üzemanyag adójának emelése, és a növekvő megélhetési költségek miatt. Macron elnök viszont kijelentette: bizonyosan emelik az árakat, mert kormánya így próbálja felvenni a harcot az éghajlatváltozással.