Újabb körözött bűnöző jöhet? A román sajtó szerint Budapesten bujkál Semjén Zsolt korrupcióért elítélt barátja

2019. január 4., 16:46

Szerző:

Nemzetközi körözést adott ki csütörtökön a román rendőrség Olosz Gergely ellen. A Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) volt Kovászna megyei szenátorát tavaly december 20-án ítélte három év letöltendő szabadságvesztésre korrupcióért a román legfelsőbb bíróság - írta a Népszava. A román sajtóban már december 21-én megjelent, hogy a Kovászna megyei rendőrség nem találja a politikust, aki nem jelentkezett a büntetés végrehajtására, ezért országos elfogató parancsot adtak ki a nevére, és személyi adatait elküldték Románia valamennyi határátkelőjére.

Olosz Gergely 2010-ben még parlamenti képviselőként használta ki, hogy korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt. Négy román vállalkozót hitegetett azzal, hogy előnyös szerződéshez segíti cégeiket, félmillió eurót tett zsebre.

Olosz Gergely és Orbán Viktor
Fotó: Transindex

A szenátornak kiváló kapcsolatai voltak a Traian Basescu volt államfő vezette akkori kormánypárttal, a PDL-vel, az RMDSZ-ben őt tartották az akkori elnök emberének. De legismertebb támogatójának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Orbán Viktor miniszterelnök számít. A politikus még gimnazistaként került kapcsolatba a KDNP ifjúsági tagozatával, majd politikusként személyesen Semjén Zsolttal. Amint a román média is említi, 

azóta is szoros kapcsolatban áll Semjén Zsolttal, akit többször látott vendégül székelyföldi otthonában, és vadásztak együtt a székelyföldi hegyekben.

Orbán Viktor pedig már 2011-ben nyíltan Olosz Gergelyt támogatta, hogy átvegye az RMDSZ vezetését, de ez végül kudarcba fulladt.

A román sajtó – egyesek helyi forrásokra, mások egyszerűen erre a nyilvános kapcsolatra hivatkozva - feltételezi, hogy a romániai magyar politikus Budapest vendégszeretetét élvezi. Ha ez igaz, akkor Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő után Olosz Gergely a második hazájában elítélt politikus, akit Magyarország befogadott.

A román hatóságok hivatalosan nem fogalmazták meg, hogy Olosz Gergely Magyarországra szökhetett. Amennyiben a volt szenátor ezt megtette, egyelőre a magyar hatóságoknál különösebb nyoma nem lehet. Az elítélt politikusnak ugyanis vízumra nincs szüksége, és menedékjogot sem kell kérnie, hiszen román-magyar kettős állampolgár.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.