Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Szaúd-Arábia szerint nem kell nemzetközi szintre emelni a nyomozást a Hasogdzsi-gyilkosság ügyében

2019. március 14. 11:53 - szerző: MTI

Szaúd-Arábia bíróság elé állította a Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában bűnös embereket, ezért nincs szükség arra, hogy az ügyet nemzetközi szintre emeljék – jelentette ki csütörtökön a szaúd-arábiai emberi jogi bizottság vezetője Genfben.

Bandar bin Mohammed al-Ajbán az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésén azt mondta, hogy

a szörnyű bűncselekmény és sajnálatos baleset ügyében

az elkövetők már három bírósági kihallgatáson vettek részt, nem nevezte meg azonban, kikről van szó.

Határozottan kijelentette viszont, hogy Rijád nem fogadja el a nyomozás nemzetközi szintre emelését, és azt az ország belpolitikai és jogi ügyeibe való beavatkozásnak tekinti.

A múlt héten csaknem három tucat nyugati ország, köztük az Európai Unió 28 tagállama felszólította Szaúd-Arábiát, működjön együtt az ENSZ által létrehozott nemzetközi vizsgálóbizottsággal. 

Az Egyesült Államokban élő, szaúdi származású ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit tavaly, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán ölték meg brutális módon. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, a többi közt azért is, mert sokan a Szaúd-Arábia erős emberének tartott Mohamed bin Szalmán trónörököst tartják a felbujtónak. A trónörököst tartja felelősnek Agnes Callamard, az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő is, aki újságíróknak tett nyilatkozatában februárban azt mondta, szerinte Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja Hasogdzsi halálának körülményeit. 

Szaúd-Arábiában január elején kezdődött meg a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, legkevesebb öt emberre az ügyész halálbüntetést kért. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem gyanúsított a perben.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.