Öt emberre kértek halálbüntetést a szaúdi ügyészek az újságíró meggyilkolásának ügyében

2018. november 15., 14:33

Szerző:

Öt gyanúsítottra kérték halálbüntetés kiszabását a szaúdi ügyészek Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügyében - írja a CNN.

Összesen 11 embert vádoltak meg a brutális kivégzéssel, az öt férfi, akikre a legsúlyosabb büntetést kérték állítólag közvetlenül részt vettek a gyilkosságban, illetve annak megrendelésében.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.

Az ügyészség szerint Dzsamál Hasogdzsi egy vitát követő verekedésben halt meg Szaúd Arábia isztambuli konzulátusán. Állítólag kikötözték, majd egy halálos adag nyugtatót injekcióztak bele. Ezután holttestét feldarabolták, és egy helyi (török) kollaboránsnak adták át.

Az ügyészség állítja, hogy az egykori szaúdi titkosszolgálatvezető helyettes, Ahmed Al-Assiri áll a gyilkosság mögött, ő küldte a csapatot Törökországba azzal, hogy kényszerítsék vissza Rijádba az újságírót. Három részre osztotta őket, a tárgyaló, a titkosszolgálati és logisztikai csapatra. Állítólag a tárgyalócsapat feje rendelte el Hasogdzsi meggyilkolását. Az ügyészség közleményében hozzátette, hogy a koronaherceg, Mohamed bin Szalmán nemrégiben menesztett udvari kommunikációs tanácsadóját is vizsgálják, utazási tilalmat rendeltek el vele szemben a nyomozás lezártáig.

Az ügyben a CIA igazgatója, Gina Haspel is állítólag meghallgatta a hangfelvételt, ami az újságíró meggyilkolása alatt készült. A felvételt a török hatóságok bocsátották a CIA-vezető rendelkezésére, aki Isztambulba is elutazott, hogy maga is kivizsgálja az ügyet.

A török államfő, Recep Tayyip Erdoğan még októberben visszautasította az akkori szaúdi állítást, miszerint véletlenül, vita hevében gyilkolták meg Hasogdzsit, brutális, előre kitervelt gyilkosságnak minősítve a férfi halálát.

Az újságíró holttestének holléte még mindig kérdéses.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.