Sokkoló internetes videót kaptak középiskolás diákok, pszichológusok segítenek nekik feldolgozni

Az erőszakos videón egy lefejezés látható, amit több iskola diákjai és tanárai is megnéztek ma reggel.

2024. március 21., 19:17

Szerző:

Terrorfenyegetést és lefejezésekről készült videót kapott legalább harminc középiskola Párizsban az intézmények digitális felületein keresztül – közölték csütörtökön francia rendőrségi források. Az oktatási minisztérium pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.

Robbantásos merényletet bejelentő üzenetet legalább öt középiskolába küldték el szerda este és csütörtökre virradó éjszaka egy rendőrségi forrás szerint.

„Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail címét, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék" - tette hozzá a forrás. Az AFP francia hírügynökség megkeresésére az oktatási minisztérium közölte: legalább harminc iskola érintett a főváros körüli Ile-de-France régióban, „fenyegetésekkel, terrorizmusdicsőítésekkel és felbujtásokkal, valamint más súlyos bűncselekményekkel".

Az Ile-de-France régió bejelentette, hogy feljelentést tett a párizsi kiberügyészségen iszlamista merényletfenyegetés miatt. A régió jobboldali elnöke, Valérie Pécresse elítélte a rendkívül súlyos incidenseket.

Az oktatási tárca – amely szintén elítélte az esetet és súlyos fenyegetésnek nevezte – jelezte, hogy a nyomozati szervek dolgoznak az elkövető vagy az elkövetők azonosításán. Az ügyben a bűnügyi rendőrségi indított eljárást, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással.

Franciaországban 2023 őszén is fenyegettek meg iskolákat, repülőtereket és turisztikai helyszíneket. A hamis bombariadók mellett sokakból félelmet váltott ki az az incidens is, amely során októberben egy radikalizálódott iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras nevű városban. Az 57 éves Dominique Bernardot egy 20 éves csecsen menekült, Mohamed Mogouchkov gyilkolta meg a Gambetta középiskolában. A háromgyerekes apa megpróbálta rendre utasítani a fiatalt, amikor az két késsel berontott az iskola játszóterére. Tombolni kezdett, megölte a tanárt, majd súlyosan megsebesített két másik embert.

Emmanuel Macron francia elnök az eset után azt mondta, a meggyilkolt tanár másokat akart megvédeni a támadás során és kétségtelenül sok életet mentett meg.

(Kép forrása: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.