Elfogadták Macron javaslatát a bevándorlás szigorításáról

Elfogadta a francia törvényhozás a bevándorlási törvény szigorítását. Emmanuel Macronnak ehhez maga mellé kellett állítania a konzervatív ellenzéket.

 

2023. december 20., 12:34

Szerző:

Az ellenzék támogatásáért az elnöknek szigorítania kellett néhány intézkedésen, például nehezítik a vendégmunkások számára a családtagok Franciaországba költöztetését. Ezzel Macron elkerülhette a szélsőjobboldali Marine Le Pen közvetlen támogatását. Ilyen intézkedés például, hogy nehezítik a vendégmunkások számára a családtagok Franciaországba költöztetését.

Az ország az Európába érkező bevándorlók majdnem egyharmadát fogadja. A francia gazdaság működésében jelentős szerepet játszanak a vendégmunkások – emlékeztet az euronews.com.

„Egyetlen köztársasági elnöknek, egyetlen kormánynak, egyetlen többségnek- még 1981-ben François Mitterrandnak sem – sem sikerült törvénybe foglalnia a képmutatás végét” – fogalmazott Gérald Darmanin francia belügyminiszter. „Legalizáljuk azokat, akik dolgoznak. Ez 10 ezerrel több legális munkavállalót jelent a jövő évtől, ez a többség győzelme” – tette hozzá.

A baloldal azzal vádolta Macront, hogy engedett a szélsőjobb követeléseinek. Le Pen és a konzervatívok ezzel szemben üdvözölték a törvényjavaslatot. „Egy ideológiai előrelépést ünnepelhetünk” – jelentette ki Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke hozzátéve: „ez egy ideológiai győzelem a számunkra, mert most már törvénybe van foglalva, amit gondolun””.

A törvényjavaslat bizonyos feltételek mellett ideiglenes tartózkodási engedélyt ad a munkaerőhiánnyal küzdő területeken dolgozó külföldi szakmunkásoknak és egyszerűsíti a menekültügyi eljárást. Viszont a külföldiek csak akkor válnak jogosulttá állami támogatásokra, például lakhatási támogatásra, ha már több hónapja vagy akár évek óta Franciaországban élnek.

(Kiemelt kép: a bevándorlási törvény szigorítása ellen tiltakoztak december 18-án Párizsban. Fotó: Eric Broncard / Hans Lucas via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).