Íme a magyar gazdagok eledele: krokodil sülve-főve

Elég bizarr a leves. 

2024. április 28., 13:26

Szerző:

Ahogy arról írtunk, a gazdag magyarok egy része, borsos ára ellenére előszeretettel eszi a krokodil húsát. Mi csupán az állatkertben találkozunk vele, akkor is szerencsére csak tisztes távolból szemlélhetjük azt, ahogy szoborrá válva merednek egy pontra, vagy lassan úszkálnak. Mondhatnánk, hogy vadon élő társaiknak nagyobb szerencséjük van, de ez közel sem biztos, ha, mondjuk, Ázsiában, Afrikában vagy Amerikában élnek. Ott ugyanis könnyen végezhetik a tányéron – írja az Origó

A krokodilt szinte minden földrészen fogyasztják

Ausztráliában, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában – az USA déli államaiban, Kubában, Jamaicában –, valamint Ázsiában is, így fellelhető Kína, Vietnám és Tájföld piacain is.  A korokodil húsa szívbarát. Alacsony koleszterintartalmú, kevesebb zsírt tartalmaz, mint a csirke, igazán ideális diétában: egy soványabb rész 100 grammja mindössze 106 kilokalóriát tartalmaz. Magas fehérje- és alacsony zsírtartalma van: 98 százalékban áll fehérjéből, a maradék 2 százalék csak a zsír, és ennek jó része telítetlen, „jó” zsírsav. Jelentős mennyiségű foszfor, kálium, B12-vitamin és niacin található meg benne.

THAILAND-TOURISM-FOOD

Egy vásárló várja, hogy sült krokodilt szolgáljanak fel neki Bangkok egyik utcáján 2019. december 3-án. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

A dél-tajvani Douliu városában található Witch Cat Kwai étterem többféle ráment, azaz tésztalevest kínál, ám minden bizonnyal a legdöbbenetesebb opció az étlapon a beszédes nevű Godzilla Ramen. A Godzilla Ramen krokodilhúsból készül, és nemcsak az étel koncepciója és íze a szokatlan, hanem a tálalása is, ugyanis a tányérból szinte kimászik a filmekből ismert szörny. A levesbetét ugyanis nemcsak zöldségből és tésztából, hanem egy darab krokodillábból is áll – írja a Mindmegette.

Különböző elkészítési módok léteznek: marinálják, sütik, grillezik, füstölik. A krokodilhúst például olyan ételekben használják, mint a gumbo, amely egy híg pörköltre emlékeztető egytálétel Louisiana államból, de készítenek belőle kolbászt is. A legjobb falat a krokodil farka, illetve a gerinc melletti izom, mégpedig grillezve. Nagyjából 10 percig kell sütni, és ha jól készítik, húsa egy omlós csirkecombra emlékeztet.

Australian restaurant in Nagoya

Egy tányér krokodil nuggets egy ausztrál bárban, a The Rock Aussie Sport Bar & Grillben Nagoya városban, Aichi prefektúrában 2023. május 9-én. Fotó: Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A Hajókonyha receptje szerint a krokodilsteakhez a salotta hagymát nagyon finomra vagdaljuk, a gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük, majd a hozzávalókkal marináddá keverjük. A krokodilhúst szeletekre vágjuk és a pácba téve egy éjszakán át hűtőben tartjuk. Másnap lecsepegtetve, a szokottnál kicsit magasabbra emelt grillrácson, oldalanként két percig sütjük. Ha a hús kiszárad, rágós és élvezhetetlen lesz. Egyszer-egyszer kenjük meg a páccal. Közben a meghámozott mangót is grillezzük meg, a páccal kenegetve. Párolt rizzsel tálaljuk. 

(Kiemelt képünkön: Nílusi krokodilok. Fotó: Michel Gunther / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

15:54

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.

2024. május 11., 11:09

Az Egészségkalauz összegyűjtötte, hogy melyek a cukorbetegség legfontosabb jelei, melyekre érdemes figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunkvelük.