Romániába járnak dolgozni, vásárolni és tankolni a magyarok

Egy nagyváradi összeszerelő üzemben egyre több magyar dolgozik a jobb munkakörülmények és a magasabb fizetés miatt. Hétvégén bevásárolni, tankolni is átjárnak a magyarok.

2023. január 12., 21:03

Szerző:

Egyre több magyar dolgozik Romániában, és vásárolni, tankolni is mind gyakrabban mennek át a határon. A román Pro tévé munkatársai mutatták be, milyen most a helyzet. Egy boltos arról beszélt, azt a lisztet adják el a magyaroknak, amit Magyarországról importálnak – írja az RTL.

Egy nagyváradi összeszerelő üzemben hétről-hétre egyre több magyarországi magyar dolgozik.Egyikük a román Pro tévének elmondta, hogy férjével a határ mellett élnek, és mivel otthon nincs munka, mindketten Nagyváradon dolgoznak. Több mint 400 ezer forintnak megfelelő összeg a havi fizetésük.

A gyár vezetője szerinta közelség és a jobb fizetés mellett a nagyon jó munkakörülmények miatt is járnak át hozzájuk dolgozni a magyarok. Sok cég a bejárást is megoldja a munkatársaknak. A romániai Bihar megye munkaügyi hivatalának vezetője, Békési Csaba szerint náluk a munkanélküliség alacsonyabb, mint Kelet-Magyarországon, és nem okoz gondot a beilleszkedés sem.

Egy kolozsvári szakember elmondta, Románia immár fejlettebb, mint a szomszédai, ezért ez egyre inkább tendencia lesz.

Hétvégente aztán főként bevásárolni érkeznek a magyarok. Egy eladónő szerint azt a lisztet veszik meg, amit ők Magyarországról importálnak.

A Pro tévé azzal zárja a tudósítását, hogy miután az üzemanyag is olcsóbb Romániában, a magyarok a kocsijukat is a határ román oldalán tankolják meg.

(KIemelt képünk illusztráció: Felfestett piktogramok vezetik az érkező teher és tranzit forgalmat. A Duna Aszfalt Kft. és a HÓDÚT Útépítő Kft. közös kivitelezésében befejező szakaszához érkezett az új magyar, román határátkelőhely kialakítása az M35-ös autópályán. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)