Nagyot alakít az Orbán-kormány, most a Fehéroroszország elleni fegyverembargóval zsarolja az EU-t

2019. február 4., 15:54

Szerző:

Magyarország mostanáig nem volt hajlandó rábólintani a Fehéroroszország elleni EU-s fegyverembargó meghosszabbítására. A határidő február 28., de az Orbán-kormány figyelmeztetett, hogy ha az EU szeretné újra elnyerni Magyarország támogatását a fegyverembargóhoz, akkor gyorsítsa fel egy másik megállapodás, az EU és Fehéroroszország közötti kétoldalú partnerségi szerződés elfogadását – értesült a Szabad Európa Rádió

Az Aljakszandr Lukasenka vezette Fehéroroszországot Európa utolsó diktatúrájának tartják, az EU pedig 2011-ben léptette életbe a fegyverembargót Fehéroroszország ellen, nem sokkal azután, hogy a minszki hatalom erőszakkal vetett véget a 2010. decemberi elnökválasztás nyomán kezdődött ellenzéki tüntetéssorozatnak. (Az EU a fegyverembargóval párhuzamosan vízummegvonással sújtott fehérorosz politikusokat, négy fehérorosz vállalat és 174 személy vagyonát – köztük magáét a Aljakszandr Lukasenkáét – pedig befagyasztotta.) Az Orbán-kormánynak az elmúlt két évben azt már sikerült elérnie, hogy a versenysportágakban használt fegyvereket kivonják az embargó hatálya alól. 

Orbán Viktor kézfogása Vlagyimir Putyinnal 2017 májusában Pekingben. Az orosz elnök háta mögött Aljakszandr Lukasenka figyel
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A kétoldalú partnerségi szerződés, a Belarus Partnership Priorities egy ettől teljesen független megállapodás, az EU-tagországok és Fehéroroszország közötti kapcsolatokról gazdasági, környezetvédelmi és emberi jogi együttműködésről szól. Egyelőre nem világos, hogy az Orbán-kormány milyen sugallatra teszi függővé a fegyverembargó meghosszabbítását a partnerségi szerződés elfogadásától, de amit művel, többé-kevésbé azt jelenti, hogy próbálja zsarolni az EU-t. A fegyverembargó meghosszabbításához az EU mind a 28 jelenlegi tagországának a jóváhagyására szükség van.

A Szabad Európa Rádió megkérdezte egy magyar diplomatától, hogy az Orbán-kormány miért kapcsolja össze a két kérdést, de ez a diplomata névtelenséget kérve is csak annyit volt hajlandó mondani, hogy nem kommentál folyamatban lévő ügyeket nem kommentál. A magyarok miatt a fegyverembargó ügye holnap, február 5-én EU-nagyköveti szintre kerül. 

A partnerségi szerződésről az EU már két éve tárgyal Fehéroroszországgal. Aláírása azon a Litvánián futott zátonyra, amelynek nem tetszik, hogy a fehéroroszok Oroszország segítségével atomerőművet akarnak építeni a Vilniustól mindössze 50 kilométerre fekvő Asztravjetszben.

Szijjártó Péter január 14-én járt Minszkben, és bár az MTI az erről szóló hírében elfelejtette megemlíteni, a 24.hu észrevette a Belta fehérorosz hírügynökség cikkében, hogy februárban Orbán Viktort is a fehérorosz fővárosba várják. 

Egyébként nem ez az első eset, hogy Budapest akadályokat gördít a közös EU-s fellépés elé. Szombaton derült ki, hogy Magyarország megvétózta az EU közös bevándorlásügyi álláspontját, amely segített volna rávenni az Arab Liga tagországait, hogy működjenek együtt az illegális bevándorlás megfékezésében. Emiatt brüsszeli politikai körökben az Orbán-kormányt már diplomáciai ámokfutással vádolják, de hasonló felhördülés kísérte, amikor 2018 áprilisában az EU kínai külpolitikai törekvéseket elítélő nyilatkozata esett áldozatul a keleti nyitás politikájának.