Megmérgezhették a Pussy Riot egyik tagját

2018. szeptember 13., 10:13

Szerző:

Egy moszkvai kórházba szállították a feminista punk banda, a Pussy Riot egyik tagját. Pjotr Verzilovot az intenzív osztályon kezelik, állapota súlyos – írja a CNN.

– Veszélyben van az élete, úgy gondoljuk, megmérgezték – írta a zenekar hivatalos Twitter oldalán.

Verzilov a Pussy Riot egyik legismertebb tagjának, Nagyezsda Tolokonnyikovának a férje és a csoport egyik aktivistája.

A feltételezett mérgezés pár nappal azután történt, hogy Valgyimir Putyin azt állította, a brit-orosz kettősügynök Szergej Szkripál ügyében gyanúsított két férfi nem az orosz hírszerzés tagjai, hanem „civilek”.

A Pussy Riot tagjai, köztük Verzilov 2018. július 15-én Moszkvában a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjében politikai demonstrációként az 52. percben a pályára rohantak, ami miatt több percre leállt a mérkőzés.

A Pussy Riot évek óta a politikai foglyok szabadonbocsátásáért küzd és szervez Putyin-ellenes demonstrációkat. 2012-ben a három alapító tagot, Marija Aljohinát, Jekatyerina Szamucevicset és Nagyezsda Tolokonnyikovát letartóztatták egy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott performanszuk után. Két másik tagnak sikerült külföldre szöknie. A három nőt  „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték, amit börtönkolóniában kellett volna letölteniük. Másodfokon Szamucevics büntetését felfüggesztették, a többiekét helybenhagyták, a másik két tag 2013-ban végül szabadult.