Macedónia hivatalosan kérte Nikola Gruevszki kiadatását Magyarországtól

2018. november 21., 08:46

Szerző:

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől - közölte a macedón sajtó szerdán. Zoran Zaev kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. 

Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter kedden a sajtónak azt mondta: a kiadatáshoz szükséges dokumentumok egy részét már lefordították, egy másik részét pedig utólag küldik el. – Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák Gruevszkit, ha kiadják - tette hozzá a tárcavezető. Magyar kollégája, Trócsányi László kedden az Echo TV-ben jelezte, hogy mivel menedékjogot kapott, a macedón exkormányfőt nem fogják kiadni.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke,. Abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, amiért  2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.A két ítélet azok alapján a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján született meg, amelyeket 2015-ben Zaev hozott nyilvánosságra.

Zaev korrábban bejelentette, hogy nem fog megállni, amíg Gruevszkit Magyarország nem adja ki, és az Egyesült Államok is azt szeretné, ha a macedón exkormányfő hazájábana letöltené a kétéves börtönbüntetését.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.