Az Egyesült Államok szerint Nikola Gruevszkinek inkább vissza kellene mennie Macedóniába, hogy törvény elé álljon

2018. november 15., 12:07

Szerző:

A Politico kérdezte meg az amerikai külügyminisztériumot, hogy az Egyesült Államok mit gondol a Gruevszki-ügyról, amire a State Department egyik szóvivője – a portál nem említi a nevét – arra hívta fel a figyelmet, hogy  a macedón exkormányfőt

egy „kimerítő, átlátható” jogi eljárásban ítélték el két év börtönre, az ítéletet pedig több fellebbviteli bíróság is fenntartotta. 

Nikola Gruevszki ellen – fűzte hozzá a külügyi szóvivő – még négy eljárás folyamatban van, az Egyesült Államok pedig úgy véli, hogy a macedón exkormányfőt Macedónia igazságszolgáltatásnak kellene felelősségre vonnia. 

Ez feketén-fehéren azt jelenti, hogy a Trump-adminisztráció nem szeretné, ha Magyarország menedékjogot adna Nikola Gruevszkinek. 

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerda este úgy nyilatkozott, Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány - amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható - e pillanatban üldöz és fenyeget.

A macedón exkormányfőt, a 2016-ig kormányon lévő a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) politikusát fél éve, 2018 májusában vesztegetés miatt ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután kiderült, hogy 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. A belügyminsztert egy külön tárgyalássorozat végén hat év börtönt kapott. Egy másik, Titanic művésznéven ismert ügyben Nikola Gruevszki amiatt vádolják, hogy a 2014-es választásokat felvezető kampányban a pártja húszezer embert hallgatott le illegálisan.