Trócsányi László: Nikola Gruevszkit megilleti az utazás joga, nem lehet kiadni Macedóniának

2018. november 20. 21:28 - szerző: Ágoston Zoltán

Az igazságügyi miniszter az Echo TV-ben beszélt arról, hogy Nikola Gruevszki macedón exkormányfő kedden megkapta a menedékjogot Magyarországtól. A tárcavezető emlékeztetett, hogy akinek Magyarországon menekültstátuszt adnak, kaphat útiokmányokat és szabadon közlekedhet.

Megilleti az utazás joga is.

A kérdésre, hogy a döntés kiállja-e jogállamiság próbáját, Trócsányi László úgy felelt, hogy az indokolást nem olvasta, de a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) alapos vizsgálat után hozza meg a döntését. Nikola Gruevszkinek pedig – aki a vesztegetés miatt rá kiszabott kétéves börtönbüntetés miatt menekült el a hazájából – részletesen el kellett mondania, hogy miért üldözik a hazájában, a BMH-nak pedig mérlegelnie kellett a macedón börtönviszonyokat, kapott-e fenyegetést, amely alapján tarthat fenyegetéstől, és helytállóak-e az ezzel kapcsolatos  félelmei.

– Legyünk őszinték, ha egy volt miniszterelnök bevonult a börtönbe, nem olyan könnyű a helyzete

– mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy a macedónok kérni fogják Nikola Gruevszki kiadatását, annak az országnak már nem lehet kiadni, ahol üldözték.

Végh Zsuzsanna, a BMH  vezetője kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az ülésén azt mondta, Gruevszki-ügyben hosszadalmas eljárásra kell számítani, amihez képest egy órával később a Magyar Idők megírta, hogy a macedón exkormányfő megkapta a menedékjogot Magyarországtól.

Gruevszki abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy a pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, amiért  2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.A két ítélet azok alapján a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján született meg, amelyeket 2015-ben Zaev hozott nyilvánosságra.