Lemondott posztjáról a szlovák rendőrfőkapitány

2018. április 17., 19:39

Szerző:

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány május végén távozik funkciójából, a hírt Peter Pellegrini miniszterelnök közös sajtótájékoztatójukon jelentette be ma délután – írja a Bumm.

Tegnap, mindössze három héttel kinevezése után mondott le Tomás Drucker belügyminiszter, aki nem akart a rendőrfőkapitány visszahívásáról dönteni. Most ideiglenesen a belügyminisztériumot is Pellegrini irányítja, ezzel Andrej Kiska államfő bízta meg őt.

Tibor Gaspar távozását Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása óta követeli az ellenzék, Andrej Kiska államfő, és a lakosság jelentős része. Országszerte tömeges tüntetéseket szerveztek, amelyeknek egyik fő követelése volt a rendőrfőkapitány visszahívása. Se az előző belügyminiszter, Robert Kalinák, se Drucker nem hozott döntést, inkább saját lemondásukat adták be. 

Délelőtt Gaspar még azt mondta, hogy csak akkor távozik pozíciójából, ha a belügyminiszter erre felkéri. Úgy tűnik, ez megtörtént.

Pellegrini délután már azt mondta, hogy Gasparral közösen hozták meg a döntést, a helyzet megnyugtatása érdekében. A gyilkosság ugyanis belpolitikai válságot okozott, egymás után mondtak le a miniszterek, végül új kormányt kellett alakítani.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy azért nem távozhat azonnal a rendőrfőkapitány, mert a helyzet nem teszi lehetővé, helyettese még nem áll készen arra, hogy átvegye a posztot. Ezért döntöttek a május végi határidőben. Döntésével nem akarja destabilizálni a rendőrséget, biztosítaniuk kell a védelmet és a biztonságot az országban.

Pellegrini úgy véli, hogy néhány napon belül kiderül, ki lesz az új belügyminiszter. Gaspar megerősítette a távozást, mert azt akarja elérni, hogy a rendőrség támadások nélkül tudjon működni.