Egy hónapon belül a második belügyminiszter is lemondott Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság miatt

2018. április 16., 19:19

Szerző:

Egy hónapot sem bírt ki posztján az új szlovák belügyminiszter, Tomás Drucker, aki ma kora délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be a lemondását. Véleménye szerint nem helyes és nem is igazságos Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány visszahívása – írja a Bumm.

Március végén szavazta meg a bizalmat a szlovák parlament az új kabinetnek, a belügyminiszter eddig húzta. Elődje, Robert Kalinák március 12-én mondott le, indoklása szerint ezzel akart hozzájárulni a belpolitikai válság rendezéséhez. Egész Szlovákiában nagy felháborodást váltott ki a fiatal oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása. Országszerte hatalmas tüntetések voltak, lemondott a kulturális tárca vezetője, majd végül Robert Fico miniszterelnök is. Rengetegen követelték Gašpar rendőrfőkapitány lemondását is, beleértve az ellenzéket és Andrej Kiska államfőt. Egyik belügyminiszter sem volt azonban hajlandó eddig leváltani Gašpart.

– Azt várták tőlem, hogy csökkentsem a társadalmi megosztottság mértékét, és váltsam le Gašpart. Én azonban szeretném megőrizni az integritásomat. Úgy gondolom, hogy Gašpar leváltása nem lenne helyes, ezáltal viszont hozzájárulhatok a társadalmi megosztottsághoz annak mérséklése helyett, ezért azt hiszem, hogy ilyen körülmények között nincs jogom továbbra is betölteni a belügyminiszteri tisztséget. Emiatt úgy határoztam, hogy benyújtom a lemondásomat – mondta Drucker.

A leköszönő miniszter a három hétig tartó vizsgálódásai után arra a következtetésre jutott, hogy Gašpar leváltása nem lenne sem helyes, sem igazságos. Ugyanakkor azt gondolja, hogy van ok arra, hogy lemondjon. – Elsősorban társadalmi megosztottság formájában, amely közvetlenül összefügg Gašpar személyével és maradásával, ami miatt az országos rendőrfőkapitány felajánlhatná a funkcióját – magyarázta. Nem szólította fel Gašpart lemondásra, és nem is javasolta ezt neki.

Elmondása szerint tájékoztatta Peter Pellegrini kormányfőt is, akinek „nem tetszett” a döntése. Drucker kivonul a politikából és visszatér a civil életbe.

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.