Agyonlőttek egy szlovák oknyomozó újságírót és menyasszonyát

2018. február 26., 13:29

Szerző:

Nagymácsédi otthonában találta meg a szlovák rendőrség egy oknyomozó újságíró és menyasszonya holttestét. Mindkettejüket lelőtték – írja a Paraméter.

A férfi, Ján Kuciak az Aktuality.sk portálnak dolgozott, politikai hírekkel foglalkozott. Egyelőre nem tudni, miért történt a kettős gyilkosság, a rendőrség vizsgálja az ügyet. A férfit mellkason lőtték, a nőt fejbe.

Ján Kuciak
Fotó: Facebook/Ján Kuciak

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány hétfő délelőtt az ügyben tartott sajtótájékoztatón azt nevezte a legvalószínűbbnek, hogy Kuciakot és párját az újságíró munkája miatt ölték meg. A rendőrség a család bejelentésére ment ki a házhoz, miután az elhunyt nő édesanyja értesítette őket, hogy egy hete nem éri el a lányát. A kiérkező rendőrök az ablakon keresztül látták, hogy két ember fekszik a földön. Riasztották a mentőket és a tűzoltókat, akik kinyitották a házat. 

Az Aktuality szerkesztőségéből többen rendőri védelmet kapnak, illetve megvizsgálják, hogy melyek azok az ügyek, amiknek köze lehet a gyilkossághoz.

Reagált a hírre a Híd párt is, ami szerint ha valóban az újságíró munkája miatt történt a tragédia, az a szólásszabadság elleni súlyos támadásként értelmezhető.

Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter elítélte a gyilkosságot.

– Nem lehetünk olyan ország, amelyben újságírókat gyilkolnak meg. Minden gyilkosságot hatalmas tragédiának tartok, úgy személyes mint társadalmi szempontból – jegyezte meg a miniszter.

A férfi és a nő is 27 évesek voltak, esküvőjüket tavaszra tervezték. A családi házat, ahol megölték őket, nemrég vásárolták.