Grazban Magyarországról

Linz siker volt, és Graz is az lesz – remélik a szervezők. A már bevált szlogen nem változik, csak a helyszín és persze a program. A ’Fel Magyarországra’ fesztivál keretében június 26. és 28. között Stájerország tartományi fővárosában kulturális és gasztronómiai programok adnak ízelítőt mindabból, ami az utazót Magyarországon várja.

2014. május 28., 12:08

A tavalyi linzi magyar parádé után idén júniusban Graz a helyszín: a háromnapos kulturális és turisztikai rendezvényen kézművesek, borászok, turisztikai szolgáltatók, gasztronómiai vendéglátók, mezőgazdasági termelők, hungarikumok előállítói, előadóművészek, zenei- és tánccsoportok vesznek részt. A Turizmus RT bécsi képviselete jószerével már a tavalyi linzi fesztivál után belevágott az előkészületekbe, amelyek ilyenkor ugyancsak sokrétűek. Nemcsak azt kell eldönteni, hogy a hazaiak közül ki mindenki tudná a legvonzóbban bemutatni a magyarországi kulturális-, turisztikai- és gasztronómiai kincseket, a helyszínt is biztosítani kell. Szerencsére a stájer tartományi vezetéssel, az ottani kulturális és turisztikai intézményekkel régen kialakult a jó kapcsolat, segíti a munkát a helybéli tiszteletbeli konzul és csapata is. Kell is a segítség, a helyismeret, hiszen sok az egyeztetési feladat, biztosítani kell a zavartalan lebonyolítást.

Utóbbi azért is olyan fontos, mert a jó szervezéshez szokott osztrákok messzebbmenő következtetéseket is levonnak. A korábbi tapasztalatok alapján a rendezvény komoly imázs formáló hatással is jár: a látogató egy a tradícióira büszke, ugyanakkor különleges egyediséget ígérő nemzet modern arculatát ismerheti meg.

A fesztivál három napja alatt 80-100 ezer látogatóval számolnak a szervezők. S hogy kik ők: az MT Zrt. kezdeményezésére Graz város és az ausztriai magyar képviseletek (Nagykövetség, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, MT Zrt.), továbbá a grazi tiszteletbeli konzulátus és a kulturális egyesület együttműködésében, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének operatív és szakmai közreműködésével valósul meg ez a nagyszabású szabadtéri Magyarország- prezentáció, amelyhez folyamatos kulturális- és turisztikai kísérőrendezvénynek is társulnak.

Felvonul több turisztikai régió teljes kínálatával, zenei kultúránk közel másfél tucat színpadi előadáson mutatkozik be a modern feldolgozású hagyományos népzenétől a jazz-funk-blues irányzatig. És persze profitálnak a helyi – stájerországi utazásszervezők, akik az Osztrák Államvasutak képviselőivel együtt szintén elhozzák magyarországi turisztikai ajánlataikat. Tudják, hogy érdemes: tavaly már bebizonyosodott, hogy a hirtelen támadt érdeklődés fenntartható, s nemcsak egyszeri alkalommal lekötött utazást jelent, hanem érezhető forgalmat biztosít.

Látványos tánc-, népművészeti és zenei produkciók teszik majd változatossá a színpadi előadásokat, a játszóház és gyermekprogramok kitelepülésével pedig kicsik és nagyok egyaránt közel kerülnek Magyarországhoz, a magyar kultúrához. A két egykori Európai Kulturális Főváros, Graz és Pécs ismét randevút ad egymásnak, önálló pavilonban mutatkozik be a Zsolnay Kulturális Negyed, a grazi magyar kulturális egyesület közreműködésével Csárdás-flashmob táncoltatja meg a város lakosságát, hogy mindenki számára maradandó és inspiráló élményként maradjon meg ez a grazi magyar bemutatkozás. A SPAR áruházlánc ugyancsak „magyaros hetet” hirdet meg a rendezvény idejére, s áruválasztékából kiemelten népszerűsíti a magyar termékeket. A magyar nagykövetség a stájerországi politikai- és gazdasági élet meghatározó szereplői számára fogadást és üzleti fórumot szervez az Auf nach Ungarn programsorozat keretében. A rendezvény hivatalos megnyitóját június 26-án 16 órakor tartják a Graz főterén felállított nagyszínpadon.
Jelen lesz a sajtó – osztrák és magyar tudósítók követik az eseményeket. A részletes program i

ttolvasható.