Ukrajna mégsem kap harcoló csapatokat Franciaországtól

Ukrajna újabb 10 ezer drónt kap az Egyesült Királyságtól – közölte a brit védelmi miniszter Kijevi útján, Párizs pedig tisztázta: nincs napirenden Macron elnök – szövetségesek körében is nagy vihart – ajánlata, és nem küldenek harcoló csapatokat a frontra. 

2024. március 8., 15:44

Szerző:

Ukrajna újabb 10 ezer drónt kap Nagy-Britanniától – ezt Grant Shapps brit védelmi miniszter jelentette be csütörtök este kijevi látogatását követően. 

„Fokozom elkötelezettségünket, hogy Ukrajnát korszerű új drónokkal fegyverezzük fel, amelyek közvetlenül a világ vezető brit védelmi iparától származnak, a gyárból egyenesen a frontvonalra. Arra bátorítom a nemzetközi partnereket, hogy csatlakozzanak Nagy-Britannia erőfeszítéseihez” – mondta Shapps a Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésen.

A brit kormány mintegy 380 millió euróra emelné a már meglévő, 230 millió font értékű, drónokra vonatkozó ígéretét – írta Shapps az X-en is: „A drónok megváltoztatják a háború menetét”. Shapps szerint az ukránok a brit fegyverek segítségével megsemmisítették az orosz fekete-tengeri flotta közel 30 százalékát.

A minisztérium nyilatkozata szerint ezek elsősorban úgynevezett FPV (First Person View) drónok lesznek, amiket pilótafülke-perspektívából lehet irányítani. Ezeket már sikeresen bevetették az orosz légvédelem kikerülésére és a célpontok eltalálására – olvasható a brit sajtóközleményben. Emellett 1000 kamikaze drónt, valamint felderítő és haditengerészeti drónokat is küldenek a britek.

Közben Petr Pavel cseh elnök közölte: Norvégia is csatlakozott ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amely 800 ezer tüzérségi lövedék beszerzésére irányult Ukrajna számára, így összegyűlt az ehhez szükséges pénzösszeg.

Mivel az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros amerikai segély elakadt a kongresszusban, az ukrán fegyveres erők továbbra is kritikus lőszerhiánnyal küzdenek – írja az Euronews. 

Prága februárban indította el kezdeményezését, miután Európán kívül talált 500 ezer darab 155 mm-es és 300 ezer 122 mm-es lövedéket, amelyeket a pénzeszközök biztosítása után Ukrajnába lehetne küldeni. Pavel szerint a cseh kezdeményezésben 18 ország vesz részt, és Ukrajna heteken belül megkapja a lőszert.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter egy francia televíziónak adott interjújában kijelentette: „nincs szó arról, hogy harci csapatokat küldjenek Ukrajnába”. Ezt azért látta fontosnak tisztázni, mert Emmanuel Macron francia elnök nemrég azt mondta, a jövőben „nem zárható ki” nyugati csapatok küldése Ukrajnába. Az Egyesült Államok és számos európai szövetséges is elhatárolódott Macron kijelentésétől.

Lecornu hozzátette, hogy bár jelenleg nem tárgyalnak harci csapatok bevetéséről, annak a lehetősége viszont fennáll, hogy Franciaország katonai személyzetet küld Ukrajnába a csapatok kiképzésére vagy aknamentesítési műveletekben való részvételre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.