Putyin csapdája az oroszok által lehallgatott tárgyalás közzététele – állítja a német védelmi miniszter

Putyin információs háborújának nevezte vasárnap Boris Pistorius német védelmi miniszter a lehallgatási ügyet, miután az orosz állami televízió pénteken közzétette a bizalmas tárgyalás felvételét. Ebben az hallható, amint német légierő főnöke beszél három beosztottjával a német „Taurus” cirkálórakéták esetleges Ukrajnában történő bevetéséről az orosz támadók ellen.

2024. március 4., 08:26

Szerző:

„Ez része Vlagyimir Putyin orosz elnök információs háborújának”– hangsúlyozta a német védelmi miniszter, és úgy fogalmazott, hogy mindennek célja a német belpolitikai egység aláásása. Pistorius leszögezte, hogy Németországnak különösen hideg fejjel kell erre reagálnia, de nem kevésbé határozottan. „Nem szabad beleesni Putyin csapdájába” – tette hozzá reményét kifejezve, hogy mindez nem fog megosztottsághoz vezetni

Putyin az orosz állami televízióban hozatta nyilvánosságra a lehallgatott beszélgetést, melyben a németek arról vitatkoznak, hogy hogyan avatkozzanak be az orosz-ukrán háborúba, miközben Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy NATO nem fog beavatkozni a háborúba. 

Az orosz állami televízió pénteken közzétette az interneten a Bundeswehr magas rangú tisztjei közötti bizalmas telefonkonferencia felvételét. Ebben hallható, amint Ingo Gerhartz légierő főnöke beszél három beosztottjával a német „Taurus” cirkálórakéták esetleges Ukrajnában történő bevetéséről az orosz támadók ellen – írja a Taggasschau.de. 

A németek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak – Putyin nyilvánosságra hozatta 

Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne.

A Szimonján által közzétett átirat szerint a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

A The Moscow Times azt írja, hogy az ukrajnai háború harmadik esztendeje miatt Kijev felpörgeti a szövetségeseitől kapott katonai támogatásért. A fronton katonái túlfegyverzettek és túlerőben vannak, és lőszerhiány érezhető. A Taurus rakéták beszerzése hatalmas lökést adna Ukrajna számára, miközben Kijev küzd azért, hogy kivédje Oroszország felerősödő nyomását a fronton.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője vasárnap kijelentette: „Németország háborúra készül Oroszországgal”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton egy törökországi diplomáciai fórumon beszédében azt mondta, a felvétel azt jelzi, hogy Ukrajna és támogatói „egyáltalán nem akarnak irányt változtatni, és stratégiai vereséget akarnak okozni Oroszországnak a csatatéren”. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

A német védelmi miniszter beszélt arról is, hogy nincs tudomása más szivárogtatásokról, vagy egyéb lehallgatott telefonbeszélgetésekről. Mint mondta, a jövő hét első napjaiban vár eredményeket az ügyben indított belső vizsgálattól, amely a többi között arra is próbál választ keresni, hogy a tisztek a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak-e beszélgetésükhöz. Hozzátette, hogy a vizsgálatot követően le fogják vonni a megfelelő következtetéseket.

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Sergei ILYIN / POOL / AFP)