Finnország külügyminisztere elbeszélgetne Szijjártó Péterrel a normális viszonyról, miután a fideszes média kampányt indított az ország ellen országot

2019. július 25., 11:55

Szerző:

Beszélgetést sürgetne Pekka Haavisto, Finnország zöldpárti külügyminisztere magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, miután tapasztalata szerint a kormánypárti médiában rendre gyalázkodó cikkek születnek a finnekről – írja a 444 a finn YLE nyomán.

A finn külügyminiszter nem tartja normálisnak, hogy két EU-tagország  között ilyen viszony alakuljon ki. Haavisto és kormánya feltehetően azon borult ki, hogy finoman szólva kormányközeli Origo egy sajtószabadságról szóló jelentés tartalmát kiforgató cikket közölt. Eszerint Finnországban veszélyben a média sokszínűsége, emiatt pedig a sajtószabadság. Kovács Zoltán, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára már próbálkozott hasonlóval, válaszul azonban kapott egy térképet, hol érdeklődjön inkább.

A jelentés szerint négy nagyobb tulajdonosi csoporté a finn média nagy része, ami nem tűnhet túl sokszínűnek ez alapján, de a jelentés eközben minden más területen jó állapotúnak tartja az ottani médiaviszonyokat.

Haavisto szerint a kormány a legjobb védekezés a támadás taktikáját szeretné alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy addig sem a magyar viszonyokat kell védenie, amíg más tagállamokat támadhat és kettős mércét kiálthat, ezúttal a finnekkel szemben.

Az Orbán-kormány sajtójában azért erősödtek fel a finnekkel szembeni erőltetettnek tűnő kritikák, mikor azok épp átvették az EU soros elnökségét, a helsinki kormány pedig prioritásként kezeli a jogállami normák betartását és a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindítását Magyarországgal szemben az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt.