Kovács Zoltán szerint valami nincs rendben a finn demokráciával, válaszul kapott egy térképet, hol érdeklődjön inkább

2019. július 21. 18:07 - szerző: Ágoston Zoltán

Twitter-üzenetben rázta le Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár vádjait Ville Cantell, a finn külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős szóvivője. Az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára az About Hungary néven indított angol nyelvű blogján kezdte el feszegetni, hogy az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország nem is akkora demokrácia, amekkorának első pillantásra látszik. Ezt Kovács Zoltán azzal támasztja alá, hogy

  • a finn sajtó konglomerátumok kezében van, mert a balliberális Sanoma heti szinten a finnek 97 százalékát éri el,
Kormányinfó
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
  • Finnországnak nincs alkotmánybírósága, a helsinki parlamentben működő alkotmányügyi bizottságot pedig politikai szempontok vezérlik,
  • és nincs rendben a finn igazságszolgáltatás függetlensége sem, hiszen a bírákat az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára.

Kovács Zoltán azért esett neki a skandináv országnak, mert a finn EU-elnökség egyik prioritásként nevezte meg a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, meglehetős amatőrizmusról – vagy inkább csak egyszerű rosszindulatról – árulkodó megjegyzései között viszont elfelejtette megemlíteni, hogy 

  • Finnország évről évre az első vagy a második helyen végez a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján,
  • lehet, hogy Finnországnak nincs alkotmánybírósága (csak félve jegyezzük meg, hogy egy olyan szilárd demokráciának, mint az Egyesült Királyság, alkotmánya sincs), a bírákat pedig az államfő nevezi ki, a skandináv ország teljesítményét azonban évről évre 100/100 pontosra értékelik a  szabadságjogok érvényesítése terén. 

Ville Cantell válaszul először azt írta:

"Higgadt fej és szilárd kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnökség alatt a jogállamiság és a közös értékek védelmének az erősítését tűzte ki célul, természetes, hogy lesznek kísérletek a hiteltelenítésünkre. Szándékunkat ez nem fogja megtörni ami pedig a tejesítményünket illeti, az kiállja az idő próbáját.” 

Ezután egy térképet is feltöltött arról, hogy néz ki a sajtószabadság a világ országaiban. Finnország Norvégia mögött a második, Magyarország Sierra Leone és Izrael között a 87. helyen végzett.

Külföldön nem először kelt ingerültséget amit Kovács Zoltán a blogján művel. Májusban Szlovénia hivatalosan tiltakozott, amiért az About Hungary Twitter-oldalán megjelent egy Nagy-Magyarország térkép. 

Impresszuma szerint az About Hungary az Orbán-kormány megbízásából készül.