Eltörölhetik a tandíjat minden tartományban

Bajorországban társadalmi kezdeményezésre népszavazást tartanak arról, eltöröljék-e a tandíjat a felsőoktatásban. A felmérések szerint a lakosság 72 százaléka támogatja a javaslatot, így a kérdés várhatóan eldől. A 14 német tartomány közül 12 – ben már eltörölték a (szerény) tandíjat és az utolsóban, Alsó-Szászországban a vasárnapi választás után alkalmasint ugyancsak így döntenek majd. A német magán-egyetemeken magasak a tandíjak, de azokat lehet a későbbi keresetből, akár tíz éves haladékkal törleszteni.

2013. január 17., 12:20

Az NSZK felsőoktatásában az első diploma megszerzése hagyományosan ingyenes volt. 2005 után hét, konzervatív vezetésű tartomány támadta meg az ide vonatkozó törvényt azzal, hogy a közoktatás nem a szövetségi, hanem a helyi kormányzatra tartozik és elérték, hogy bevezethessenek – inkább jelképes – tandíjat: 300-500 eurót félévenként. A széles körű tiltakozások hatására, illetve a konzervatív kormányok leváltása után azonban öt tartomány a tandíjakat hamarosan újra megszüntette. Megmaradtak ugyanakkor a félévenként 600 – 800 eurós díjak azok számára, akiknek tanulmányai legalább 3-4 szemeszterrel elhúzódnak.

A kérdésben beható országos vita folyt. A liberális FDP, a kormány-koalíció tagja, a tandíjak mellett volt, de mértékadó CDU-politikusok is. Annette Schavan oktatási miniszter szerint azokból évi 2 milliárd eurós bevételt lehetne elérni. Horst Seehofer bajor miniszterelnök,akinek pártja, a CSU vezette be a tandíjat, először ugyancsak kitartott mellette, majd – felismerve a többségi közhangulatot – immár az eltörlést támogatja. A kérdés miatt tavaly ősszel kis híján felbomlott a bajor koalíció az FDP-val.

Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek az ingyenes képzés mellett állnak ki s többek között azzal érvelnek, hogy erre ENSZ-egyezmény is kötelez. A világszervezet még 1966-ban fogadta el egyhangúlag a gazdasági, szociális és kulturális jogokról szóló nemzetközi egyezményt, amely kimondja: „A felsőoktatást minden lehetséges módon, de elsősorban az ingyenesség fokozatos bevezetésével mindenki számára – képességeinek megfelelően – elérhetővé kell tenni.” A nemzetközi jogilag kötelező egyezményt 160 ország iktatta törvénybe, köztük Németország (s Magyarország is). Az ellenzék egyébként emlékeztet Milton Friedmannak, a Nobel-díjas (konzervatív) amerikai közgazdásznak még az ötvenes években megfogalmazott véleményére: a felsőoktatásban diákhitellel finanszírozni a tanulmányokat veszélyes, hiszen eleve elriasztja a tanulástól az olyan tehetséges fiatalokat, akiknek hiányoznak az anyagi forrásai.
A német felsőoktatásban a tandíjak várható teljes eltörlése után már csak a beiratkozási díj vár a hallgatókra, amely sok esetben magában foglalja a helyi közlekedési bérletet és a diákszervezet tagsági díját. Ez a díj 100-300 euró között mozog tanévenként.

Halasztott diákhitel a magánegyetemeken

A nem kevésbé színvonalas német magánegyetemeken 4.000 – 12.000 euró között mozog az egy évre szóló tandíj. Mivel ezt viszonylag kevés család tudja megfizetni, terjed a modell, amely elviselhetővé teszi a tanulásra felvett hitelt. Arra – helyi pénzintézetekkel – megállapodva mérsékelt kamatot állapítanak meg, s a befizetések külön e célra létrehozott alapokba kerülnek. Az alap lehetővé teszi, hogy a hitelt felvevő csak jóval munkába állása után, akár 10 évvel később kezdje meg a törlesztést, akkor, ha keresete ezt már lehetővé teszi. Az ügyfélnek köteleznie kell magát, hogy adóbevallásával igazolja mindenkori jövedelmét s lehetőséget kap arra, hogy annak általában csak 7-10 százalékát fordítsa a hitel törlesztésére. A 2006 óta működő alapok szerényen nyereségesek, azok iránt intézményi befektetők is érdeklődnek így könnyen feltőkésíthetők. Szakértők szerint ez a modell szükség esetén célszerű lehet az állami felsőoktatásban is, ahol bizonyos diplomák, képzések már Németországban sem ingyenesek mindenhol.