Egy fontért a tengerpartra

A híres amerikai távolsági autóbuszok a jövő héttől a brit országutakon is megjelennek majd, és elképesztő ajánlatokkal igyekeznek betörni a távolsági közlekedés piacára. Simon és Garfunkel dalaitól az amerikai filmek és regények egész soráig sokfelé találkozhatunk a mára ikonná vált ezüstszürke autóbuszokkal, a Greyhound cég járműveivel. Nos, ezek a buszok a cég 95 éves történetében először most Nagy-Britanniában is megjelennek.

2009. augusztus 25., 08:59

A FirstGroup, az a brit cég, amely két éve tulajdonosa a Greyhoundnak, úgy döntött, itt az ideje beszállni a versenybe a szigetországban is, és megszorongatni a National Express-t és a Stagecoach-ot, a távolsági buszpiac két legnagyobb szereplőjét.

Egy csipetnyi történelem

A Greyhound Lines-t 1914-ben alapították, legelőször Minnesotából vitt vasércbányászokat, a viteldíj 15 cent volt. Tavaly a cég 1250 autóbusza 25 millió utast szállított az Egyesült Államokban és Kanadában, és eközben több, mint 5,8 milliárd kilométert tett meg.

A legforgalmasabb buszpályaudvarok New Yorkban, Philadelphiában és Los Angelesben találhatók.

A brit tervek

Az első útvonal a londoni Viktória buszpályaudvartól a tengerpartra, Portsmouthba és Southamptonba vezet majd. A viteldíj 1 font(kb. 300 forint) lesz, 50 penni foglalási pótdíjjal. A buszok reggel 5 és este 9 közt nagyjából óránként fognak indulni.

Bár a britek nem a klasszikus ezüstszürke járműveken utazhatnak majd – először felújított Skania autóbuszokat indítanak – a cég azt ígéri, hogy a vonattal minden szempontból versenyképes szolgáltatást nyújtanak majd, ám a vasúti jegy árának töredékéért.

A buszokon az ülések közt bőven lesz hely még a magas termetű utasoknak is, hogy a lábukat kinyújthassák, minden ülés mellett konnektor van és a buszokon wi-fi internetkapcsolat is elérhető lesz.

Az első hónapokban a jegyek 15%-át 1 fontért lehet majd megvenni.

Ha további angol témájú cikkekre kíváncsi, kattintson a

www.angolosan.huoldalra!