A KKM cáfolja, hogy Szijjártó Péter találkozott volna a világ legnagyobb adatlopási botrányáról ismert cég képviselőivel

2020. január 9., 18:26

Szerző:

Szijjártó Péter soha nem találkozott a világ legnagyobb adatlopási botrányáról ismert brit politikai tanácsadó cég, a Cambridge Analytica (CA) képviselőivel – állítja a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 24.hu-nak írt levelében. A portál azután fordult a tárcához a kérdéseivel, hogy kiderült, a miniszter neve szerepel egy dokumentumon a CA egykori értékesítési igazgatójának, Brittany Kaisernek a személyes archívumában. A KKM szerint 

„z elmúlt öt év programjaiban semmilyen jele nincs ilyen találkozónak. Ha az említett cég képviselői valamilyen multilaterális eseményen oda is léptek a miniszterhez, az nem hagyott benne mély nyomot. A KKM és képviselői soha nem működtek együtt az említett céggel.”

A CA volt az a cég, amely 2015-ben 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg, elemezte, majd felállította a pszichológiai profiljukat, hogy azután célzott politikai reklámokkal árasszák el őket például 2016-ban, az akkor még csak republikánus elnökjelölt Donald Trump kampányában az Egyesült Államokban. A CA-nak az adatokat egy cambridge-i professzor adta át, aki 270 ezer Facebook-felhasználó adataihoz férhetett hozzá hivatalosan kutatási célból. Bár a Facebook tudott az adatok átadásáról, a botrány kitöréséig, 2018 tavaszáig hallgatott róla. A világszerte visszhangzó ügy nyomán a CA megszűnt. 

Ami Szijjártó Pétert illeti, az érintett dokumentum azokról a célszemélyekről szól, akikkel a CA vezetése fel akarta venni a kapcsolatot értékesítési célból, vagyis az értékesítési igazgató minden valószínűség szerint magyarok adataival akart házalni a külgazdasági és külügyminiszternél. Az elképzelések szerint 2016. szeptember 22-én New Yorkban találkoztak volna – Szijjártó Péter az ENSZ akkori közgyűlésén járt az amerikai nagyvárosban –, de ebből a tervből nem lett semmi. 

A dokumentumot a Hindsight is 2020 nevű Twitter-oldal szivárogtatta ki, az Átlátszó írt róla először. 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).