Putyin-barát popdallal kínozzák Navalnijt

Nem elég, hogy Oroszország egyik legkeményebb börtönében tartják fogva Alekszej Navalnijt, reggelente egy Putyin-barát popénekes számával keltik fel.

2024. január 23., 12:59

Szerző:

Tavaly év végén a 2021 óta börtönben lévő orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt az egyik legpokolibb orosz börtönbe, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, a Harp faluban lévő IK-3 (becenevén „sarki farkas”) fogolytelepre szállították át. Navalnij korábban is jelezte már, hogy a börtönben embertelen körülmények közt kénytelen boldogulni, most azonban a pszichikai hadviselés egészen új szintjét mutatta be: állítása szerint minden reggel 5-kor úgy ébresztik, hogy meg kell hallgatnia a lelkesen Putyin-barát popénekes, Shaman egyik dalát, természetesen csak az orosz himnusz után – írja a 444.hu.

Shaman – polgári nevén Jaroszlav Dronov – 2022-ben vált az orosz propaganda egyik fő arcává, számtalan eseményen énekli el Orosz vagyok (Já russzkij) című dalát, időnként fekete bőrruhába bújva, a karján az orosz zászló színeit idéző szalaggal, hatalmas ováció közepette. Ezt a dalt kell meghallgatnia minden hajnalban Navalnijnak is, amelynek refrénje hevenyészett műfordításomban így hangzik:

„Orosz vagyok, megyek a végsőkig,
Orosz vagyok, ereimben apám vére folyik (hej-hej),
Orosz vagyok, és ez nagy szerencsém,
Orosz vagyok, az egész világot megsemmisíteném.”

X-en is üzent

Navalnij az X-en közzétett üzenetében jelezte: korábban nem hallotta a dalt, ugyanis már jócskán börtönben ült, amikor Shaman befutott.

„Aztán elvittek Jamalba. És itt minden nap hajnali 5 órakor halljuk a parancsot: «Kelj fel!», majd az orosz himnusz következik, és közvetlenül utána felcsendül az ország második legfontosabb dala – az «Orosz vagyok» Shamantól.”

Navalnij szerint ironikus, hogy az állami propaganda egykor épp azzal támadta, hogy orosz nacionalistákkal vonult fel, most pedig, évekkel később egy ultranacionalista popdalt játszanak neki minden nap, tanító célzattal a börtönben.

„Hogy őszinte legyek, még mindig nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, mi az a posztirónia és a metairónia. De ha nem ez, akkor mi más?”

– tette fel a szónoki kérdést Navalnij.

Érdekesség, hogy Shaman alig 4 napja mutatta be legújabb dalát (már több mint 2,7 milliószor játszották le a YouTube-on), és mindazoknak dedikálta, akik „szenvednek az igazságért”, a klip pedig egy börtönben játszódik – ezért sokan úgy vélik, hogy a dal többek közt a 74 éves koráig börtönbüntetésre ítélt Navalnij mellett is kiáll. Dronov mindeddig nem szólalt meg a spekulációkkal kapcsolatban – írja a lap.

Világvégére száműzték Navalnijt

Mint ismert, a hatóságok három hét elteltével közölték csak, hová vitték a tavaly nyáron újabb 19 évre elítélt politikust. Ez időszak alatt sem a rokonai, sem az ügyvédei nem tudtak kapcsolatot létesíteni vele.

Navalnij az elmúlt időszakról elég ironikusan számolt be, a megnőtt szakálláról úgy nyilatkozott, hogy ő a télapó, ami utal a börtön északi elhelyezkedésére is.

A térségben most enyhe idő van, -5 fok, de a héten már a megszokott -25 fokos hideg várható. A legnagyobb munkaadó a térségben az itt lévő két börtön. Egyébkén a települést 1968-ban vasútállomásként hozták létre Európa északkeleti csücskétől keletre, az Ural ázsiai, keleti oldalán fekvő Jamal-Nyenyec Autonóm körzetben, Harp néven.

Az IK-3-as büntetés-végrehajtási intézetben nem Navalnij az első nemzetközi szinten is ismert rab. A Sarkköri Farkas néven is emlegetett börtönben nyolc évet töltött 11 évéből a Jukosz olajtársaság elleni eljárás egyik elítéltje, a Mihail Hodorkovszkij mellett tettestársként elítélt Platon Lebegyev. Ezt az ítéletet, amelyet 2005-ben hoztak, mérföldkőnek tartották Vlagyimir Putyin elnökségének idején, hiszen az oligarchák elleni küzdelemre hivatkozva valójában a gazdasági élet meghatározó alakjainak küldött figyelmeztetés volt a Kreml részéről.

A rabok elleni erőszak egyáltalán nem szokatlan a börtönben, a fagyos udvaron hideg vízzel önteni le őket bevett dolognak számít Olga Romanova, az „Elítélt Rusz” jogvédő szervezetének képviselője szerint.

(Kiemelt kép: Alekszej Navalnij ellenzéki vezető videokapcsolaton a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében 2022. május 24-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).