Fizetős lett a magyar szellemváros

Ez a magyar szellemváros 1996 óta szinte teljesen elhagyatott.

2024. május 9., 15:38

Szerző:

A magyar szellemváros 1996 óta árválkodik gondozatlanul a természet lágy ölén. A magyar Pripjaty-ként is emlegetett szellemváros eddig vagy engedéllyel volt látogatható, vagy kalandvágyó fiatalok szökdöstek be a területre, hogy átérezzék a hely szellemét és megörökítsék a pusztuló látványt. Most azonban ez megváltozik. Mostantól ezt már csak 2000 forintos belépődíj ellenében tehetik meg, ugyanis jó magyar szokás szerint az utóbbi években gyakorlatilag teljesen szétlopták – írja a 24.hu.

A Balatontól alig 5 kilométerre fekvő terület az 50-es, 60-as években még élettel teli katonaváros volt. Orosz katonák ezrei teljesítettek ott szolgálatot. Szentkirályszabadján még óvoda, mozi, színház, kórház, bolt és kocsma is működött, melynek halvány nyomait még ma is fellelhetik a látogatók. A városban tankok álltak, a szomszédos repülőtér hangárjaiban pedig katonai harci gépek sorakoztak. Ma már ez a múlté, romos épületek alkotják a települést. Ezekbe szívesen szabadulnak be az urbexesek, akik a karakteres esztétika, az ott készíthető képek és a romváros hangulata miatt rajonganak Szentkirályszabadjáért – írja a Dívány

Őrök felügyelik a szellemvárost

2017-ben az egész várost megvásárolta egy cégcsoport, azóta csak engedéllyel látogatható. Azonban ez a kalandvágyókat nem tartja vissza attól, hogy időnként belógjanak a területre, hogy körbejárják, levideózzák, fotózzák azt.

Az nem ismert, hogy pontosan miért döntött most úgy a terület tulajdonosa, hogy fizetőssé teszi a belépést Szentkirályszabadjára, de a bejáratokat már biztonsági őrök felügyelik – írja a Lelépő. Arra is figyelmeztetnek, hogy a területen nagytestű kutyák is vannak, amik szabadon mászkálnak és a belépés kizárólag saját felelősségre történhet. Aki nem szeretne a házőrzők elöl menekülni, az  belépőt válthat 2000 forintért, amiről még nyugtát is adnak. Szentkirályszabadja ezzel hasonló rendszert vezetett be, mint az olaszországi Velence, ahol április 25 óta kell fizetni a belépésért: igaz, a csatornák városában a tömegturizmus ellen védekeznek így, mivel azokat a vendégeket akarják kiszűrni, akik egyetlen vendégéjszakát sem töltenek el a romatnikus városkában, csak nappal használnák annak infrastruktúráját.

Az urbex Magyarországon nagy népszerűségnek örvend, de a romok között bóklászni nem veszélytelen mutatvány. A szerkezetileg instabil épületek, és a bennük található veszélyes anyagok miatt körültekintően kell eljárni a fotósoknak. Minden nehézség ellenére az urbex a fotográfiai műfajok között egyedülálló lehetőséget kínál a művészeknek és az érdeklődőknek arra, hogy megörökítsék a múltat és a jelen pusztulását.

(Kiemelt képünk forrása: Urbex Hungary - Elhagyatott helyek nyomában Facebook oldala)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.