Kilenc és fél évet kapott Navalnij munkatársa

Egy orosz bíróság pénteken kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte Kszenyija Fagyejeva ellenzéki politikust szélsőséges szervezet létrehozása és irányítása címén.

2023. december 29., 19:17

Szerző:

Egy orosz bíróság pénteken kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnij bebörtönzött Kreml-kritikus egyik szövetségesét, Kszenyija Fagyejevát szélsőséges szervezet létrehozása és irányítása címén – írja a Magyar Nemzet. Három éve Fagyejeva egyike volt annak a két Navalnij-párti jelöltnek, aki a választásokon bekerült a szibériai Tomszk egyetemi város önkormányzati tanácsába. Navalnij kampánystábját 2021-ben a hatóságok szélsőségesnek nyilvánították, ami az ellenzék támogatóit és munkatársait a büntetőjogi felelősségre vonás veszélyének tette ki. Kszenyija Fagyejeva nem volt hajlandó száműzetésbe vonulni, és őt 2021 decemberében letartóztatták szélsőséges csoport szervezéséért.  

Ahogy arról beszámoltunk, Navalnijt az Észak-sarkkör közelébe, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönébe szállították, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulág büntetőtáborok része volt. A hatóságok három hét elteltével közölték csak, hová vitték az idén nyáron újabb 19 évre elítélt politikust. 

(Kiemelt képünkön: A Babushkinsky kerületi bíróság sajtószolgálata által rendelkezésre bocsátott kézi fotón Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető egy rágalmazási vádakkal kapcsolatos tárgyaláson Moszkvában, Oroszországban 2021. február 12-én. Fotó: EPA/BABUSHKINSKY KERÜLETI BÍRÓSÁG SAJTÓSZOLGÁLATA)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).