Egyre nagyobb bajban sok magyar kórház: tovább nőtt a műtétre várók listája

Jelentős gondokkal küzd a legtöbb magyar kórház, brutálisan hosszúra nyúlnak ugyanis a várólisták, így jelenleg több mint 47 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra.

2024. május 9., 11:39

Szerző:

Továbbra is hosszúra nyúlik a legtöbb magyar kórház várólistája, jelenleg ugyanis az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – mondta a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Tavaly április végén a NEAK az Economxnak azt írta, 40 ezren várnak műtéti beavatkozásra.

Pálosi a mostani eseményen kiemelte, azért fontos a várólisták ügye, mert az egészségügy megítélésében a várólista kérdése az első három legfontosabb téma között szerepel. Ez idáig 70 milliárd forintot költöttek azokra az elektív (terezett) műtétekre, ahol nagyon sokan várakoznak, az idei költségvetésben is 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre várólistacsökkentésre – sorolta a főosztályvezető.

A szakmai eseményen kiderült, a top 3 várólista 2024 májusában:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak;
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

A betegpanaszokkal kapcsolatban Pálosi Mihály megjegyezte, még mindig gond, hogy a beteg úgy tudja, hogy várólistán van, de mégsem kerül fel. Nagy probléma, hogy a betegeket nem tájékoztatják időben, hogy a tervezett ellátását átdátumozzák.

A magyar egészségügy jelentős a humánerőforrás hiánnyal küzd, financiális okok miatt is csökkent a műtétek száma. Nem jó hír, hogy csökkent az orvosok motiváltsága is, valamint a magánellátás humánerőforrás elszívó ereje jelentős, és az infláció miatt jelentős áremelkedéssel szembesültek a kórházak a tenderekben is.

A NEAK felmérése szerint – amit tíz kórházban végzett el – 2023-ban mintegy 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet. Az orvosok negyede, 250 orvos végezte a műtétek 80 százalékát. Van olyan orvos, akik évente 1-6 műtétet végzett csupán a NEAK finanszírozott ellátásban.

A NEAK várólista fejlesztési programjával kapcsolatban úgy fogalmazott, több forrást szeretnének biztosítania a várólistákra, a jelenlegi 110 százalék helyett 130 százalékkal finanszíroznák a várólistás műtéteket. És meg kell erősíteni a betegek tájékoztatását is, hangsúlyozta a NEAK főosztályvezetője.

Januárban írtunk arról, hogy jelenleg Magyarországon 6 év 9 hónap a leghosszabb várólista egy térdprotézis beültetésére. Azaz aki most szeretne Szombathelyen műtétre jelentkezni, az 2030 októberére kaphat időpontot. A listán a második Szekszárd, ahol 2027 decemberére lehet sorra kerülni, a harmadik pedig Veszprém, ott már 2027 októberében meglehet a műtét. Térdműtétre a Szent János Kórházban 2026 augusztusára, az Uzsoki Kórház és a Semmelweis Egyetem 2026 tavaszára-nyarára, a Honvéd 2025 közepére tud beteget fogadni azok közül az intézmények közül, amelyek szerepelnek az országos kimutatásban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: EPA / Etienne Laurent)

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.