Navalnij egy volt Gulag-telepen raboskodik

Oroszország legszigorúbb börtönében raboskodik Alekszej Navalnij.

2023. december 26., 21:00

Szerző:

Az orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt az Észak-sarkkör közelébe, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönébe szállították, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulág büntetőtáborok része volt. A hatóságok három hét elteltével közölték csak, hová vitték az idén nyáron újabb 19 évre elitélt politikust. Ez időszak alatt sem a rokonai , sem az ügyvédei nem tudtak kapcsolatot létesíteni vele – írta meg a Telex.

Navalnij az elmúlt időszakról elég ironikusan számolt be, a megnőtt szakálláról úgy nyilatkozott, hogy ő a télapó, ami utal a börtön északi elhelyezkedésére is. 

A térségben most enyhe idő van, -5 fok, de a héten már a megszokott -25 fokos hideg várható. A legnagyobb munkaadó a térségben az itt lévő két börtön. Egyébkén a települést 1968-ban vasútállomásként hozták létre Európa északkeleti csücskétől keletre, az Ural ázsiai, keleti oldalán fekvő Jamal-Nyenyec Autonóm körzetben, Harp néven.

Az IK-3-as büntetés-végrehajtási intézetben nem Navalnij az első nemzetközi szinten is ismert rab. A Sarkköri Farkas néven is emlegetett börtönben nyolc évet töltött 11 évéből a Jukosz olajtársaság elleni eljárás egyik elítéltje, a Mihail Hodorkovszkij mellett tettestársként elítélt Platon Lebegyev. Ezt az ítéletet, amelyet 2005-ben hoztak, mérföldkőnek tartották Vlagyimir Putyin elnökségének idején, hiszen az oligarchák elleni küzdelemre hivatkozva valójában a gazdasági élet meghatározó alakjainak küldött figyelmeztetés volt a Kreml részéről.

A rabok elleni erőszak egyáltalán nem szokatlan a börtönben, a fagyos udvaron hideg vízzel önteni le őket bevett dolognak számít Olga Romanova, az „Elitélt Rusz” jogvédő szervezetének képviselője szerint. 

Ivan Vosztrikov, Navalnij korábbi koordinátora az oroszországi tyumenyi régióban már járt Harpban, és azt mondta, hogy „az IK-3-ból szinte lehetetlen elmenekülni. Az egyik oldalon több száz kilométernyi tundra, a másik oldalon pedig a Urál hegység sarkvidéki vonala húzódik.”

Navalnijt újabb és újabb börtönévekkel sújtják. A 2021-es ítélete után újabb eljárásokat indítottak ellene, de a sor azután sem ért véget, hogy a nyáron 19 évet kapott szélsőséges szervezet – a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) – megalapítása végett.

Két rendbeli „vandalizmus” miatt emeltek ellene vádat, ami magánszemély esetében egy évig terjedő kényszermunkával büntethető. A hatóságok a bíróságnak sem árulták el, hogy az elítéltet hol őrzik, ezért az eljárást leállították, hiszen Navalnij nem tudott online megjelenni a tárgyaláson. Várhatóan hamarosan folytatni fogják ellene az eljárást.

„Fogalmam sincs, milyen szóval írjam le a legújabb híreket. Szomorú, nevetséges vagy abszurd. Ritkán van ilyen élénk társadalmi és politikai léte egy több mint egy éve magánzárkába zárt rabnak” – idézte a politikust az Euronews.

(Fotó: Alekszandr Nemenov/ AFP)

Tegnap 14:44

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.