Hatalmas földrengés rázta meg Albániát, több halálos áldozata is van

2019. november 26., 07:35

Szerző:

Harminc év óta a legerősebb, a Richter-skála-szerint 6,4-es földrengés rázkódtatta meg kedd hajnali négy órakor Albánia fővárosát és északnyugati részét. Tiranában az utcákra rohantak az emberek, amikor megmozdult a föld.  Legkevesebb két lakóház összeomlott Kurbin városban egy ember ijedtében kiugrott egy emeletes ház ablakán, és szörnyethalt. Később öt másik halálos áldozatról is bejelentést tettek a hatóságok. Hozzávetőlegesen 150 embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel.

A földrengés epicentruma Tiranától 30 kilométerrel nyugatra volt Thumana településnél, a környéken több helyről áramkimaradást jelentettek. A védelmi minisztérium szóvivője szerint az anyagi károk jelentősek, a mentési munkálatokhoz katonákat is kivezényeltek.

Összedőlt ház Durresben
Fotó: AP

Szeptemberben ugyanitt már volt egy erős földrengés Albániában, 5,6-es erősségű,  amelyben 70 ember megsérült, és 500 ház összedőlt. 

A mostanit – amely mintegy 16-szor erősebb  a szeptemberinél – a környékbeli országokban is lehetett érezni, Észak-Macedónia fővárosát, Szkopjét 3,5-es erősséggel rázta meg.