A Hotel Desire sajátos története

Fiatal német filmművészek nem tudtak anyagi alapot teremteni újszerű vállalkozásukhoz - így a széles nyilvánossághoz fordultak. Ügyes, az érzékiséget megcélzó reklámmal össze is szedték a pénzt, s a Hotel Desire már a vágóasztalon van, decemberben bemutatják. Bárki, bármekkora összeggel támogathatta a produkciót - viszonzásul ott olvashatja nevét az Interneten azok között, akik segítettek.

2011. október 10., 10:19

A film egyik alkotója a 23 éves Sergej Moya, már ismert színész, többek között a népszerű krimi-sorozat, a Tatort (Tetthely) szereplője. Feleségével s egy filmes barátjával gondolták úgy: változatlanul van piaca filmeknek, amelyek témája a testi szerelem, de nem pornográfiával szolgálnak, hanem művészi eszközökkel elevenítik meg az emberi életnek ezt az oly fontos vonatkozását. Ahhoz, hogy biztosítsák az anyagi forrásokat, a témához illő reklám-kampányhoz fordultak. A klipen, amely 80 napon át volt látható az Interneten, vonzó, meztelen női testet láthatott a néző, zuhanyozás közben. Majd a felirat: „Ha többre is kíváncsi, támogassa a Hotel Desire (A vágy szállodája) forgatását…” A filmesek bármilyen támogatást elfogadtak, néhány eurótól a több százig vagy több ezerig. A „producerek” az Interneten követhették nyomon a forgatókönyv elkészültét, a forgatási munkákat – egyúttal olvashatják nevüket a támogatók sorában, függetlenül a felajánlott összegtől..

Az angolul „crowdfunding”- nak (tömeges finanszírozásnak) nevezett módszert nem ők alkalmazták először s általában sikeresnek bizonyul, már több internetes portálon hirdetik a fiatal filmesekvállalkozásukat s keresnek ahhoz ilyen módon támogatást. Annyi bizonyos, hogy a német trió témaválasztása alkalmasint a legkönnyebb út a sikerhez. A Moya-házaspár úgy véli, hogy napjaink filmművészétől kikopott az igazi erotika, azt gyakran már csak szenvedélyes arcok, összekulcsolódó kezek jelenítik meg – holott a néző mindarra kíváncsi, ami ilyenkor két ember között történik. A Hotel Desire ezek szerint megmutatja majd. A 45 perces film először az Interneten lesz látható, majd a tervek szerint bemutatják német közszolgálati adókon is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.