715 ezer euróért adták el Ferenc pápa Lamborghinijét, jótékonyságra fordítják a pénzt

2018. május 13., 16:13

Szerző:

A kikiáltási ár több mint kétszereséért, 715 ezer euróért adták el azt a Lamborghini Huracán LP 580-2 RWD Coupé típusú sportkocsit, amelyet Ferenc pápa kérésére bocsátottak árverésre a Sotheby's hétvégi Monte Carlo-i aukcióján. Kereskedelmi ára 183 ezer euró, a kikiáltási 150 ezer euró volt. Augusztusban a katolikus egyházfő szignálta és megáldotta a vatikáni zászló színeire festett járművet.

Fotó: AP/L'Osservatore Romano

Ferenc pápa tavaly novemberben kapta ajándékba az 573 lóerős, 320 kilométer per órás sebességre képes  sportkocsit a gyártótól, az Automobili Lamborghinitől. Eddig garázsban állt, az érte kapott 715 ezer eurót jótékonyságra fordítják. Hetven százalékát az iraki város Ninive és környéke újjáépítésére adják oda, 10-10 százalékát az Amici per il Centrafrica Onlus, az emberkereskedelem áldozatává vált és prostitúcióra kényszerített nőket segítő szervezet, egy, az afrikai országokban orvosi ellátást biztosító szervezet, a Groupe International Chirurgiens Amis de la Main (GICAM), illetve a szegénység ellen küzdő Comunità Papa Giovanni XXIII kapja.

Ferenc pápa hírhedten kerüli a luxust. Ami a kocsikat illeti, a Vatikánon belül egy kék Ford Focust használ, a másik kocsija egy 1984-es Renault R4.